Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΟΟΥ Κουρουμπλή: Δείχνει τις καθαρές ακτές και «κρύβει» την ρύπανση στον βυθό του Σαρωνικού και απαγορεύει το ... μπάνιο

Αποτέλεσμα εικόνας για Φιέστα Κουρουμπλή: Δείχνει τις καθαρές ακτές και «κρύβει» την ρύπανση στον βυθό του Σαρωνικού
«Τις κοιτάτε, αλλά δεν βουτάτε». Αυτό το σύνθημα συμπυκνώνει την ουσία του κυβερνητικού θράσους, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας 


και του Λιμενικού Σώματος να «παραδίδει» στο κοινό ακτές, αλλά όχι… θάλασσες. Αν και το κολύμπι συνεχίζεται να απαγορεύεται από τη Γλυφάδα μέχρι και τον Λιμνιώνα Σαλαμίνας...
το υπουργείο Ναυτιλίας διοργανώνει σειρά παραδόσεων παραλιών, μετά την πολύ επιτυχημένη φιέστα στο Παλαιό Φάληρο, για να γιορτάσει τις χωρίς πίσσες ακτές.
Χθες ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, «έκοψε» την κορδέλα παράδοσης των ακτών του Παλαιού Φαλήρου, ωστόσο οι ασπροκόκκινες κορδέλες απαγόρευσης της κολύμβησης παραμένουν σταθερά εκεί, καθώς ακόμα τα δείγματα των υδάτων δεν έχουν δείξει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να δώσει το ΕΛΚΕΘΕ το πράσινο φως για κολύμβηση στις συγκεκριμένες παραλίες του Παλαιού Φαλήρου, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την πορεία απορρύπανσης των υδάτων και του βυθού. Το υπουργείο Ναυτιλίας συνεχίζει να «κρατά» ως εφτασφράγιστο μυστικό τα αποτελέσματα των πέντε δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΛΚΕΘΕ (18, 22, 29 Σεπτεμβρίου 3 και 10 Οκτωβρίου), περιμένοντας να γίνουν οι ανακοινώσεις όποτε τα νούμερα ταιριάζουν με το υπουργικό αφήγημα ότι όλα «βαίνουν καλώς». Και αυτό καθυστερεί, γιατί σε περιοχές με αυξημένα τα ποσοστά πετρελαιοειδών στα θαλασσινά νερά, όπως η Γλυφάδα, ο Αγιος Κοσμάς και η Σαλαμίνα, δεν υπάρχει σταθερή μείωση των ποσοστών μαζούτ, αλλά καταγράφονται αυξομειώσεις.
Υπουργική φιέστα στο Παλαιό Φάληρο, όπου παραμένουν οι ασπροκόκκινες κορδέλες απαγόρευσης της κολύμβησης
«Μια εικόνα χίλιες λέξεις», δήλωσε χθες ο υπουργός στην ακτή του Φλοίσβου, λίγο πριν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την παράδοση των ακτών του δήμου σε δημόσια χρήση. «Εχουμε μια εικόνα που αποκαθιστά τα πράγματα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Την Πέμπτη παραδίδουμε τον Πειραιά και νομίζω, με βάση και τα στοιχεία που θα έρθουν από τις επιστημονικές μετρήσεις, πως θα αποδειχτεί ότι προλάβαμε παρά πολλά πράγματα και με τη μηχανική δουλειά που κάναμε -και όχι με χημικά μέσα- φτάσαμε τα πράγματα εδώ», με κύκλους της Νέας Δημοκρατίας να ανταπαντούν ότι «το ζήσαμε και αυτό. Ο υπουργός Ναυτιλίας να πραγματοποιεί μόνος του παράδοση – παραλαβή στις… παραλίες που υπέστησαν πρωτοφανή καταστροφή λόγω της δικής του ανικανότητας. Ευχόμαστε στον κ. Κουρουμπλή, αφού καθαρίσει τις παραλίες, να προλάβει να παραδώσει στους χειμερινούς κολυμβητές και τις θάλασσες, γιατί, ενόσω εκείνος κάνει φιέστες στις ακτές, το υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να απαγορεύει το κολύμπι…».
Στις 20 Σεπτεμβρίου ενώπιον της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διαβεβαίωνε ότι η εικόνα της καταστροφής στον Σαρωνικό «θα αλλάξει το αργότερο σε ένα μήνα ή το πολύ σε 40 ημέρες». Σχεδόν ένα μήνα από αυτή τη δήλωση και ακόμα τα επιστημονικά στοιχεία της πορείας απορρύπανσης είναι άγνωστα, το κολύμπι απαγορεύεται, ενώ έφυγαν οι πίσσες από τις ακτές του Πειραιά και του Παλαιού Φάληρου, όμως η απορρύπανση του βυθού παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.
«Οι φιέστες φαντάζουν ένα κακόγουστο αστείο, ειδικά για παραλίες που είναι επιβαρυμένες πριν, πόσω μάλλον μετά το ναυάγιο από τη ρύπανση. Δεν καταλαβαίνω τι παραδόθηκε», λέει στον «Ε.Τ.» ο επικεφαλής του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης στον «Ε.Τ.». « Υπάρχει καθημερινή ρύπανση στον Αργοσαρωνικό, δεν χρειάζεται κάποιος φοβερός δείκτης για να φανερώσει αυτό, αλλά η στοιχειώδης λογική. Οταν σταθερά καταγράφονται 20 μικρογραμμάρια πετρελαιοειδών στον Αργοσαρωνικό και ξαφνικά είχαμε από το ναυάγιο αύξηση στα 1.200 μικρογραμμάρια, υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη διαχείρισης για να μην επαναληφθούν. Οταν στο καλύτερο δυνατό σενάριο ρύπανσης έχουμε τέτοια αποτελέσματα, τι θα συμβεί στο χειρότερο; Ούτε ένα μικρό ατύχημα δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Εμείς αυτό το θέμα δεν θα το αφήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα θετικό προηγούμενο από αυτή την υπόθεση. Σίγουρα οι φιέστες δεν βοηθούν».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive