Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για το πλαστικό χρήμα

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για το πλαστικό χρήμα
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης,  σε μια προσπάθεια να δημοσιεύσει τις απαραίτητες εγκυκλίους για το πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα για το πλαστικό χρήμα....
 Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη υπουργική απόφαση, με την οποία θα διαμορφωθεί μια πλήρης εικόνα σχετικά με το σε ποιες επιχειρήσεις και για ποια προϊόντα θα απαιτείται η πληρωμή μέσω τραπέζης. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστούν και οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση πληρωμών μέσω τραπέζης, όπως οι υπερήλικες ή και άτομα με πολύ βαριά αναπηρία.  Οι φορολογούμενοι, ενώ ο νόμος έχει ψηφιστεί, κάνουν ακόμα αγορές «στα τυφλά», με κάρτες ή χωρίς, χωρίς να ξέρουν αν αυτές τους βοηθάνε για να «χτίσουν» το αφορολόγητό τους ή αν απειλούνται και με φοροπρόστιμα 22% για τις δαπάνες που δεν έκαναν.  Με τα ως τώρα δεδομένα πάντως και μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις:  * Δεν είναι ακόμα και τώρα σίγουρο εάν θα μετράνε οι αγορές που γίνονται με κάρτες από σούπερ-μάρκετ, βενζινάδικα κλπ για το «κτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου.  * Άγνωστο το πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα καταχωρίζεται κάθε πληρωμή μέσω τραπέζης, στο ΑΦΜ του φορολογουμένου που την έκανε. Χωρίς αυτήν δεν μπορούν και οι πολίτες να πληροφορούνται από το ίντερνετ εάν οι αγορές με κάρτες που έχουν κάνει επαρκούν ή όχι, ως προς την υποχρέωση που έχουν από 1.1.2017 να δαπανήσουν τουλάχιστον το 10% του φορολογητέου (πραγματικού ή τεκμαρτού) εισοδήματός τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.  * Δεν έχει επεκταθεί ακόμα το σύστημα αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολλές δαπάνες να γίνονται αναγκαστικά με μετρητά. Δεν έχει αποσαφηνιστεί οριστικά εάν θα ισχύσει ή όχι ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. Ακόμα και επιχειρήσεις όμως που διαθέτουν τέτοια μηχανήματα (συσκευές POS) αρνούνται να κάνουν συναλλαγές με συγκεκριμένες κάρτες, λόγω υψηλών προμηθειών που αυτές επιβάλλουν.  * Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα ισχύσει για δαπάνες που κάνουν σύζυγοι. Αν έχουν κοινή κάρτα, οι τράπεζες βλέπουν το ΑΦΜ του βασικού κατόχου. Έτσι δεν θα εμφανίζονται δαπάνες στο ΑΦΜ του άλλου συζύγου. Άρα ίσως αναγκαστούν πολλοί να σπεύσουν να βγάλουν ξεχωριστές κάρτες ή να ανοίξουν ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς (που δεν είναι εύκολο με τα capital controls) για να αποφύγουν να πληρώσουν φοροπρόστιμα για δαπάνες που δεν έκαναν με δικά τους λεφτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive