Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ. Δορυφορικές φωτογραφίες: Πώς «θάφτηκε» στην αφρικανική σκόνη η Κρήτη - Με αντιασφυξιογόνες οι κάτοικοι (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)


Οπως μας πληρόφορησε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος τις μεσημβρινές ώρες στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου η οριζόντια ορατότητα που καταγράφουν οι παρατηρητές της ΕΜΥ είναι...
κάτω απο τα 1000 μέτρα και στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας κάτω απο τα 2000 μέτρα. 



Το σημερινό πολύ έντονο επεισόδιο σκόνης είναι αντίστοιχο με εκείνο που είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2005.



Στο σταθμό μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων του Αστεροσκοπείου Αθηνών στα Χανιά ,όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα προκύπτει ότι η μέγιστη συγκέντρωση σκόνης συνέβη στις 1000 το πρωί οπότε ξεπέρασε και 500μg ανα κυβικό μέτρο



Η εντυπωσιακή μεταφορά σκόνης βέβαια καταγράφηκε και στις εικόνες που έβγαλαν οι δορυφόροι της ΝΑΣΑ (Modis)

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σε όλη την Κρήτη εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης που έχει «πνίξει» τα… πάντα στο νησί, δημιουργώντας προβλήματα ακόμα και στην ορατότητα.





Στο Ηράκλειο όσοι βγαίνουν από τα σπίτια τους κυκλοφορούν με δυσκολία καθώς η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ενώ όπως αναφέρει το cretapost.gr δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποίησαν από μαντίλια μέχρι και αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από την αφρικανική σκόνη.





Ακόμα και το ενετικό φρούριο, ο πασίγνωστος Κούλες κοντεύει να χαθεί από τον ορίζοντα όπως και το ενετικό λιμάνι, αλλά και το σημείο όπου δένουν τα καράβια.



Επίσης χαμένη στην αφρικανική σκόνη είναι και η Κνωσός όπου δεν υπάρχει καμία ορατότητα, ενώ ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος (η φωτογραφία που ακολουθεί), είναι κλειστός μετά από απόφαση του υπουργείου εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.



Στα νοσοκομεία με αναπνευστικό πρόβλημα πολλά άτομα Αρκετά άτομα έχουν μεταφερθεί σήμερα στα νοσοκομεία όλης της Κρήτης εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης. Το ΕΚΑΒ έχει κληθεί να παραλάβει αρκετά περιστατικά, κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν αυξημένα συμπτώματα αλλεργίας αλλά και αναπνευστικά προβλήματα. Πρόκειται για άτομα με καρδιακές και παθολογικές παθήσεις.

Την ίδια ώρα οι γιατροί εφιστούν την προσοχή στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην κυκλοφορούν σήμερα μόνο αν καταστεί ανάγκη.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης:

«Με αφορμή το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που έχει κατακλύσει τις πόλεις της Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια συνιστά στους πολίτες και ειδικά στους αναπνευστικούς ασθενείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβαρημένους με αλλεργίες, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν όσο το φαινόμενο βρίσκεται σε ένταση. Σε περίπτωση επιβάρυνσής τους να απευθύνονται άμεσα στις πλησιέστερες δομές υγείας».

Μεγάλα ποσοστά καταγράφει η σκόνη

Επίσης μεγάλες τιμές καταγράφουν τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα λόγω σκόνης από την Αφρική καθώς έχουν περάσει τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρος.

Θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν το νησί

Ρέθυμνο

Αναλυτικότερα, στο Ρέθυμνο και δη στο Φράγμα Ποταμών του Δήμου Αμαρίου, γύρω στις 3 τα μεσάνυχτα ο μετεωρολογικός σταθμός κατέγραψε την ένταση των ανέμων σε 12 μποφόρ με τις ριπές να κυμαίνονται στα 125 χιλιόμετρα την ώρα. Ενώ στο Σπήλι Ρεθύμνου είχαμε 10 μποφόρ με 90 χ.λ.μ. την ώρα .

Χανιά

Στους Αγίους Πάντες Χανίων οι άνεμοι έφθασαν τα 10 μποφόρ με ριπές 103 χλμ την ώρα, στον Ομαλό τα 100 χλμ με 10 επίσης μποφόρ.

Ηράκλειο

Στο νομό Ηρακλείου οι μέγιστες ριπές στο λιμάνι έφθασαν 81χλμ με 9 μποφόρ και στην Κνωσό 72 χλμ με 8 μποφόρ.

Λασίθι

Συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο οι ριπές του ανέμου έφθασαν τα 81 χλμ με την ένταση των ανέμων στα 9 μποφόρ, ενώ στη Σητεία οι ριπές έφθασαν τα 64χλμ με την ένταση των ανέμων στα 8 μποφόρ. 

Δείτε το βίντεο από την εφημερίδα Ανατολή Νομού Λασιθίου:




Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας της σκόνης, εντοπίζονται σε κάθε γραμμάριο:
173μgr μολύβδου
60 μgr ψευδαργύρου
10 μgr χρωμίου
6 μgr βαναδίου
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι έχουν καταγραφεί διαφορές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων της σκόνης ανά περιοχή, οι οποίες οφείλονται στη φορά των ανέμων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive