Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Οι προκλήσεις των Τούρκων στη Σύνοδο Κορυφής.. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας»

Οι προκλήσεις των Τούρκων στη Σύνοδο Κορυφής
Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες....

Το θέμα αναμένεται να θέσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνονται αύριο.
Με βάση και τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν έναν μήνα, στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα επιδιωχθεί να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, τόσο για τις ενέργειές της, όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, εντείνοντας έτσι τον συντονισμό και την πίεση προς την Αγκυρα, με στόχο την ταχεία επιστροφή τους.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις θέσεις της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των - κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.
Η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρωζώνη, καθώς θα τεθούν στο τραπέζι οι θέσεις των κρατών μελών, για μια σειρά από ζητήματα.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν, ακόμα, η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit και οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας.
Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής o κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέϊ, με τους οποίους θα συζητήσει για την Τουρκία, την Κύπρο και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος και να υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα» επισημαίνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ, όπως ανέφερε το Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι το έχει στην κατοχή του.
«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με τη διερεύνηση και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στο έγγραφο με ημερομηνία «21/3/2018».
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπληρώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τσαβούσογλου: Tα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν είναι καθορισμένα

Λάδι στη φωτιά ρίχνει με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση για το Αιγαίο του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουσταφά Μπαλμπάι, υποστήριξε ότι «το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα».

1 σχόλιο:

  1. να αφήσουν τις κλάψες και να ρίξουν χρήματα στις ΕΔ,απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων και εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης των νεοσύλλεκτων,τέλος στους αγγαρειομάχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive