Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Στου κουφού, αλλά και στου «Ξανθού» τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα ! Γράφει ο Κρίτων Δ. Ιακώβου


Με αφορμή το ακόλουθο δημοσίευμα, που σας παραθέτω αυτούσιο, θυμήθηκα ένα πόρισμα που είχα συντάξει στο υπουργείο Υγείας για τα ΜYΣΥΦΑ, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πώλησή τους και από τα σούπερ μάρκετ και όχι αποκλειστικώς από τα φαρμακεία....

«Καταστρεπτική για τον κλάδο των φαρμακοποιών, αλλά και για τη δημόσια υγεία, χαρακτηρίζει η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) την απόφαση του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο και τη διαδικασία καθορισμού λιανικής τιμής και διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜYΣΥΦΑ).
Όπως καταγγέλλει ο ΦΣΘ, η απόφαση αυτή προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΥΣΦΑ, αλλά δεν θέτει κανέναν περιορισμό στη χονδρική τιμή πώλησής τους. Σύμφωνα με τον ΦΣΘ, αυτό θα έχει ως συνέπεια όχι μόνο να συμπιέζεται το ήδη μικρό ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, τα οποία οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία, αλλά και οι ασθενείς να πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακά τους εξαιτίας της απελευθέρωσης των τιμών που θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξησή τους. Για τον λόγο αυτό οι φαρμακοποιοί ζητούν εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μοναδική κερδισμένη θα είναι η φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα καθορίζει ελεύθερα τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ προς τα πάνω, επιβαρύνοντας τους πολίτες και «βάζοντας χέρι στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών».
«Η υπουργική απόφαση από τη μια πλευρά αφήνει ελεύθερα τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ από την άλλη συμπιέζει το ήδη μικρό κέρδος του φαρμακείου και μάλιστα σε προϊόντα που εξασφαλίζουν στοιχειώδη ρευστότητα. Είναι προφανές ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της αναγκαστικής μείωσης του αριθμού των φαρμακείων με τη μέθοδο της οικονομικής ασφυξίας» δηλώνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βάσει της υπουργικής απόφασης στη συσκευασία των ΜΥΣΥΦΑ θα αναγράφεται ενδεικτική λιανική τιμή, η οποία όμως δεν θα είναι δεσμευτική, αλλά μπαίνει για να διαμορφώνει ένα περιβάλλον οικονομικό. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τη χονδρική τιμή αυτών των φαρμάκων, ενώ υπάρχει δέσμευση για το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου που μειώνεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

«Η απελευθέρωση της χονδρικής τιμής πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ και η αύξηση της λιανικής τιμής τους, κάτι που ήταν προαιώνιος πόθος της φαρμακοβιομηχανίας, θα εκτοξεύσει τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ και οι ασθενείς θα πληρώνουν περισσότερα απ’ ό,τι πλήρωναν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τα φάρμακα αυτά θα τεθούν εκτός του δελτίου τιμών φαρμάκων που εκδίδεται κάθε έξι μήνες και συνεπώς οι τιμές τους θα είναι ελεύθερες και θα εκτιναχθούν προς τα πάνω. Τα χρήματα αυτά θα πάνε στη φαρμακοβιομηχανία, η οποία έτσι κι αλλιώς καθορίζει την τιμή των ΜΥΣΥΦΑ προς τα πάνω και η οποία βάζει χέρι και στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών» τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης».
Σας παραθέτω αυτούσιο και το πόρισμα που συνέταξα στη Διεύθυνση Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας όπου εργαζόμουν ως φαρμακοποιός (τώρα βρίσκομαι σε δυνητική αργία λόγω πολιτικής δίωξης για την αντίθεσή μου στην αντιχριστιανική και αντεθνική πολιτική της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης - Δημόσια αναφορά - ανακοίνωση του Κρίτωνος Ιακώβου, http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2016/10/blog-post_816.html, «Αττικά Νέα», «Κατοχικά Νέα», «Καταγγείλτε», «Σκεφτόμαστε Ελληνικά» και σε άλλα μπλογκς).
Δυστυχώς το έγγραφο αυτό αρνήθηκε για πολλοστή φορά (όπως έκανε και σε άλλα έγγραφα) να το υπογράψει και να το προωθήσει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Φαρμάκων, ο «πασοκογενής» κ. Αναστάσιος Παππάς, ο οποίος «ειδικεύεται» εδώ και πολλά χρόνια στο «άθλημα» αυτό της μη προώθησης «καυτών» για την πολιτική Ηγεσία ζητημάτων. Μάλιστα γι’ αυτές του τις επιδόσεις φέρει και το προσωνύμιο (παρατσούκλι), «Κουκούλης ο Παππατασούλης».

ΘΕΜΑ : Η απάντηση στην υπ’ αριθ. αναφορά του βουλευτή κ. Ελευθέριου Αυγενάκη προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών.

Σε απάντηση της ανωτέρω αναφοράςσας γνωστοποιούμε τα κάτωθι :
Ο βουλευτής κ. Ελευθέριος Αυγενάκης έστειλε επιστολή με επισυναπτόμενη αναφορά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου στον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Ιωάννη Βαρουφάκη και στον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.).
  Πράγματι, όπως ανέφερε ο κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. έχουν σοβαρές αντενδείξεις και παρενέργειες και η διάθεσή τους από τα σούπερ μάρκετ εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.
  Αναφέρω μερικά παραδείγματα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων που εμφανίζουν πολύ σοβαρές παρενέργειες που ενίοτε αποβαίνουν θανατηφόρες. Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη) είναι ένα φάρμακο που μπορεί να εμφανίσει πολύ σοβαρές παρενέργειες. Οι παρενέργειες της ασπιρίνης περιλαμβάνουν γαστρεντερικά ενοχλήματα, αιμορραγικά επεισόδια, αλλεργικές αντιδράσεις, ηπατική ανεπάρκεια, αύξηση ουρικού οξέως, προβλήματα ώτων, ηπατική βλάβη, λήθαργο, σύγχυση. Επίσης, η συχνή χορήγηση ασπιρίνης έχει συσχετιστεί με το σύνδρομο Reye. Το σύνδρομο Reye χαρακτηρίζεται από οξεία εγκεφαλοπάθεια και λιπώδη διήθηση του ήπατος και πιθανώς του παγκρέατος, της καρδιάς, των νεφρών, του σπληνός και των λεμφαδένων. Παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών μετά από οξεία ιογενή λοίμωξη, όπως ανεμευλογιά ή γρίπη. Η θνητότητα εξαρτάται από τη σοβαρότητα προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά μπορεί να φθάσει και έως 80%. Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη, αλλά από επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύεται συσχέτιση με αυξημένη χρήση ασπιρίνης και άλλων σαλικυλικών. 
Η βουτυλβρωμιούχο
s υοσκίνη (buscopan) πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια ή ηπατική βλάβη, ελκώδη κολίτιδα, οισοφαγίτιδα από αναγωγή. Επίσης, σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού, στεφανιαίας ανεπάρκειας, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακών αρρυθμιών, υπερτάσεως και βρογχικού άσθματος. Μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων.
Η υδροχλωρική λοπεραμίδη (imodium) αντενδείκνυται σε άτομα στα οποία η πρόκληση δυσκοιλιότητας είναι ανεπιθύμητη (π.χ. ηπατική ανεπάρκεια), σε μικροβιακές ή παρασιτικές λοιμώξεις του εντέρου (κίνδυνος διάτρησης) και σε φλεγμονώδεις παθήσεις, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση εξαιτίας του κινδύνου πρόκλησης τοξικού μεγάκολου.
Τα αντιόξινα φάρμακα (aludroxmaaloxsimecogaviscon κ.λπ.) που τόσο πολλοί ανάμεσά μας χρησιμοποιούν συνεχώς για πολύ καιρό, ελαττώνοντας επί μακρόν την οξύτητα του στομάχου, μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις διαφόρων συστατικών, λόγω κακής απορρόφησής τους από τον πεπτικό σωλήνα. Τέτοιες ελλείψεις, όπως έχει διαπιστωθεί από διάφορες έρευνες είναι: η έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12. Οι ελλείψεις αυτές οδηγούν σε αναιμία.
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως είναι η ιβουπροφένη (brufennurofen) θα πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη προσοχή σε άτομα με ιστορικό υπέρτασης και/ή καρδιακής ανεπάρκειας καθώς έχουν αναφερθεί κατακράτηση υγρών, υπέρταση και οιδήματα. σε ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, σε ηλικιωμένα άτομα, όπως και σε ασθενείς που λαμβάνουν συγχρόνως αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά, διουρητικά, δακτυλίτιδα, αποκλειστές β-υποδοχέων, κλπ. Ο συνδυασμός ΜΣΑΦ και μικρών δόσεων ακετυλοσαλικυλικού οξέος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών από το γαστρεντερικό. Όλα τα ΜΣΑΦ αντενδείκνυνται σε βαριά καρδιακή ανεπάρκεια ή ενεργό πεπτικό έλκος, επιπλέον δε τα μη εκλεκτικά και σε ιστορικό αυτού.
Αντενδείκνυται η χορήγηση της παρακεταμόλης (deponpanadol) σε άτομα ακόμη και με ελαφρά ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, σε αλκοολικούς και η χορήγησή της πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή στα παιδιά  Σε μακροχρόνια χορήγηση, πρέπει να παρακολουθείται η  ηπατική λειτουργία. Ερευνητές προειδοποιούν ότι η παρακεταμόλη, ακόμη και σε μια μικρή δόση παραπάνω από το κανονικό σε καθημερινή βάση, μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες μέχρι το σημείο να αποβεί μοιραία. Σε έγκυρες ερευνητικές εργασίες έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις ατόμων με ηπατικά προβλήματα επειδή λάμβαναν παρακεταμόλη.
Κάποιοι εξ αυτών αποτελούσαν περιπτώσεις «σωρευτικής υπερδοσολογίας», υπερέβαιναν δηλαδή επαναλαμβανόμενα και σε μικρές ποσότητες τη συνιστώμενη δόση του παυσίπονου. Σε μια σχετική επιστημονική μελέτη που αφορά σε χρόνιους χρήστες παρακεταμόλης που εμφάνισαν ηπατικά προβλήματα, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής :
«Οι ασθενείς αυτοί δεν πήραν μια υπέρογκα υπερβολική δόση παρακεταμόλης σε μια μεμονωμένη στιγμή, όπως όσοι προσπαθούν να αυτοκτονήσουν, αλλά με τον χρόνο οι βλάβες συσσωρεύονται και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μοιραία»  Αν και το παυσίπονο είναι ασφαλές στις επιτρεπόμενες ποσότητες, η έστω και μικρή συχνή υπέρβαση των ορίων μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη.
Σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος περιέχονται εκτός από την παρακεταμόλη ή την ιβουπροφένη και ψευδοεφεδρίνη (panadol cold & flunurofen cold & flu). Στις παρενέργειες της ψευδοεφεδρίνης περιλαμβάνονται η υπέρταση, νευρικότητα, αϋπνία, ευερεθιστότητα, δυσχέρεια της ούρησης, απώλεια της όρεξης. Αντενδείκνυται η χορήγησή της σε ασθενείς με υπέρταση.
Σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αναλγητική και αντιπυρετική δράση που περιέχουν παρακεταμόλη περιέχεται επιπλέον καφεΐνη (panadol extraapotel extra) ή καφεΐνη και ακετυλοσαλικυλικό οξύ (algon). Επισφαλής για την υγεία είναι η ταυτόχρονη χρήση παρακεταμόλης και καφεΐνης, αναφέρουν έγκυροι ερευνητές. Όπως υποστηρίζουν η συνδυαστική, ταυτόχρονη χρήση των δύο -σε μεγάλες ποσότητες- πολλαπλασιάζει την πιθανότητα ηπατικής βλάβης.
Τα τοπικά αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου τα οποία χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (otrivinronal) αντενδείκνυνται σε άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα κλειστής γωνίας, μη αλλεργική ρινίτιδα, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη. Yπερβολική δόση τους μπορεί να προκαλέσει συστηματικές δράσεις, ενώ παρατεταμένη τοπική εφαρμογή τους βλάβες του ρινικού βλεννογόνου, όπως φαρμακευτική ρινίτιδα (οίδημα και μεγάλου βαθμού ρινική συμφόρηση).
Προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει στους δανειστές, στην πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς, την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και στα σούπερ μάρκετ υπό προϋποθέσεις, υιοθετώντας έτσι τις προτάσεις που είχε κάνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην προηγούμενη κυβέρνηση και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών.
Είναι φανερό ότι η τρόικα επιδιώκει να ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο των λιανεμπόρων στον κλάδο των φαρμακείων, όχι μόνο μέσω της διάθεσης των μη υποχρεωτικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, αλλά και ζητώντας να επιτραπεί η ίδρυση φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς.
  Τα ΜΥΣΥΦΑ, όπως όλα τα φάρμακα γενικότερα έχουν παρενέργειες. Γι' αυτό ο φυσικός τους χώρος είναι το φαρμακείο. Τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα τα οποία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Είναι όμως φάρμακα και υπάγονται στη φαρμακευτική νομοθεσία, η οποία ορίζει ρητά ότι πρέπει να διατίθενται  στο φαρμακείο από επαγγελματία φαρμακοποιό.  Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του  άρθρου 4 περί χορήγησης φαρμάκων και περίπροδιαγραφών ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου του νόμου 1963 (ΦΕΚ Α' 138 20/09/1991): «Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού».
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα διαφημίζονται τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. από τα Μ.Μ.Ε. κατά παράβαση της Οδηγίας 552/1989 της Ε.Ε. και του Κώδικα της Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας. Σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 1 του Κώδικα της Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας (ΦΕΚ: Α 145 19930902) ορίζεται ότι:
«Απαγορεύεται ρητώς, η δια των μέσων μαζικής επικοινωνίας ή με άλλο μέσο διαφήμιση των φαρμάκων ή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, η προβολή για την προσέλκυση πελατείας διαφημιστικών μηνυμάτων που αντιτίθενται στους νόμους και στις διατάξεις του παρόντος Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας».
Σύμφωνα με την Οδηγία 552/1989 της Ε.Ε., απαγορεύεται κάθε τηλεοπτική διαφήμιση φαρμάκων και ιατρικών θεραπειών που παρέχονται μόνο με συνταγή ιατρού στα κράτη μέλη στη δικαιοδοσία των οποίων υπάγεται ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός (Στην παρούσα Οδηγία απαγορεύεται κάθε τηλεοπτική διαφήμιση φαρμάκων που παρέχονται υποχρεωτικώς με ιατρική συνταγή και εξαιρούνται της απαγόρευσης τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. Όμως, τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ είναι φάρμακα, όπως όλα τα άλλα φάρμακα, περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνα, επομένως η διάκριση μεταξύ υποχρεωτικώς ή μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι μία προσχηματική διάκριση που έχει σχέση με κριτήρια οικονομικά και ασφαλιστικά). 
Αν τελικά απελευθερωθεί ο χώρος διανομής των ΜΥΣΥΦΑ και εγκριθεί η διάθεσή τους και στα σουπερμάρκετ, θα συρρικνωθεί αισθητά  ο τζίρος των φαρμακείων. Επίσης, θα αποβεί σε βάρος των ασφαλισμένων, διότι θα αυξηθούν οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ (σήμερα έχουν τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη), λόγω ολιγοπωλιακών φαινομένων.
  Στην περίπτωση που η παρούσα Κυβέρνηση υποχωρήσει στις πιέσεις των "θεσμών" και συμφωνήσει στη διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ και από τα σουπερμάρκετ, πρέπει να ορίσει αυστηρές προϋποθέσεις, τις εξής : 1. Τα ΜΥΣΥΦΑ να χορηγούνται από αδειούχο φαρμακοποιό σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, χωρισμένο από το υπόλοιπο κατάστημα. 2. Η τιμή τους να είναι προκαθορισμένη, όπως ακριβώς και στα φαρμακεία. 3. Να μην διαφημίζονται τα φάρμακα από τα Μ.Μ.Ε., διότι αυτό αντιβαίνει στην ελληνική φαρμακευτική νομοθεσία και στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τα ΜΥΣΥΦΑ διαφημίζονται στα Μ.Μ.Ε. Στις διαφημίσεις αυτές υπαινίσσεται κατά τρόπο παραπλανητικό ότι η επίδραση του φαρμακευτικού προϊόντος είναι εγγυημένη και χωρίς παρενέργειες ή εξομοιώνεται το φαρμακευτικό προϊόν με είδος διατροφής, με καλλυντικό ή άλλο καταναλωτικό προϊόν ήυπαινίσσεται ότι η ασφάλεια ή η αποτελεσματικότητα του φαρμακευτικού προϊόντος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι προϊόν φυσικής προέλευσης).
  Σε μια τέτοια περίπτωση, που ένας φαρμακοποιός θα εργάζεται ως υπάλληλος σε σουπερμάρκετ δεν θα απολαμβάνει πλήρη επαγγελματική ανεξαρτησία και γι’ αυτό θα περιορίζεται η ικανότητά του να αντιταχθεί σε τυχόν άστοχες και αντιδεοντολογικές εντολές του εργοδότη του (Σε απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται ρητά ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να απολαμβάνει επαγγελματική ανεξαρτησία. Κάνει παραδεκτό ότι αν εργαζόταν ως μισθωτός αυτό θα περιόριζε την ικανότητά του να αντιταχθεί στις εντολές του εργοδότη του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει). Το ίδιο θα συμβεί και αν απελευθερωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Σε μια τέτοια περίπτωση οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να έχει φαρμακείο. Αυτό θα επιφέρει και την επέκταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πολυεθνικών εταιρειών στην ελληνική αγορά του φαρμάκου, σε βάρος των ελληνικών φαρμακείων και θα θεσπιστούν κανόνες αγοράς στη διακίνηση των φαρμάκων.

Στου κουφού, αλλά και στου «Ξανθού» τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα !

Κρίτων Δ. Ιακώβου, δρ φαρμακοποιός σε πολιτική δίωξη από τους αντίχριστους Συριζοναζί και τους χριστοκάπηλους Νουδούλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive