Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Altera Pars: Ο διαγωνισμός για τις άδειες γίνεται από asset, liability. Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

diagwnismos_adeies
Γράφαμε σε αυτή τη στήλη στις 21/9: «Ήδη, στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα ακούγεται πως καταρτίζεται ένα Plan B. Σε αυτό, κεντρικά είναι τα ονόματα των κ.κ. Σαββίδη και Κοντομηνά, ενδεχομένως και σε κοινό σχήμα. Πλην όμως, μέχρι να εκπέσει, αν εκπέσει ο κ. Καλογρίτσας, όλα αυτά είναι σενάρια. Ένα μόνο είναι δεδομένο:...
η υπόθεση κάθε μέρα που περνάει φθείρει την κυβέρνηση και εξευτελίζει τον διαγωνισμό, τον οποίο η κυβέρνηση έχει αναδείξει σε σημαία της».
Ήταν σαφές εδώ και αρκετές ημέρες πως η περίπτωση Καλογρίτσα είχε καεί. Ο πρώην υπερθεματιστής είχε καεί τόσο πολύ ως επιλογή που ούτε το Μαξίμου μπορούσε να τον στηρίξει πλέον όσο και να ήθελε. Συνεπώς, οι κυβερνώντες επέλεξαν μια σολομώντειο λύση: κατήγγειλαν εκ νέου τη διαπλοκή ότι με άρμα τον Καλογρίτσα πάει να ρίξει την κυβέρνηση, πήραν όμως και αποστάσεις από τον υποψήφιο υπερθεματιστή και τον πατέρα του, λέγοντας πως για να πάρει άδεια θα πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση. Αν δεν το κάνει, άδεια δεν παίρνει, όπερ και εγένετο. Τώρα, αν αυτή η σολομώντειος λύση διασώζει πολιτικά κυβέρνηση, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα και, για να είμαι ειλικρινής, δεν το πιστεύω κιόλας. Ήδη, πέραν των ενδεχόμενων ποινικών εκφάνσεων της υπόθεσης, υπάρχει μια σαφής «πολιτική τρύπα»: στον διαγωνισμό συμμετείχε ένας άνθρωπος που κατέβαλε την εγγυητική του επιστολή εκπρόθεσμα στη ΓΓΕΕ, χτύπησε μια άδεια, παρουσίασε ένα προβληματικό πόθεν έσχες, στήριξε την καταβολή της προκαταβολής σε ένα δάνειο από την Τράπεζα Αττικής που δεν εκταμιεύθηκε ποτέ μετά το μπλόκο της ΤτΕ και εν τέλει αποσύρθηκε καταγγέλλοντας, για την τιμή των όπλων. Όποιος δεν βλέπει το πολιτικό πρόβλημα-πέραν του ποινικού σκέλους, επαναλαμβάνω-μπορεί να επιστρέψει πάραυτα στην πρώτη Δημοτικού.
Η αλήθεια είναι, όπως επεσήμανε σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του στην ιστοσελίδα mononews.gr ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και νομικός εκπρόσωπος του Alpha και του Star Πάνος Λαζαράτος, ένας πολύ έγκριτος νομικός με ιδιαίτερα διεισδυτική σκέψη, πως το πρόβλημα για τον κ. Καλογρίτσα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εφόσον κατέβαλε την προκαταβολή για το τίμημα. Και το πρόβλημα δεν θα ήταν μόνο δικό του, καθώς, σε περίπτωση που προέκυπταν ζητήματα από το πόθεν έσχες του, αλλά και από τον τρόπο δανεισμού του, θα υπήρχαν και ποινικές ευθύνες τόσο για τα μέλη της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, τα οποία διενήργησαν και τον έλεγχο πόθεν έσχες, αλλά και για τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο. Και κάπως έτσι, έστω και αν έριξε βολές κατά ριπάς, ο κ. Καλογρίτσας ανήκει πλέον στο παρελθόν και μπορεί ανενόχλητος να ασχοληθεί με την υπό έκδοση εφημερίδα του, υπό την διεύθυνση των συναδέλφων Πάνου Παναγιώτου και Χρήστου Μαχαίρα.
Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι από εδώ και πέρα τι γίνεται. Διότι, πλέον υπάρχει σοβαρό συνολικό ζήτημα με τον διαγωνισμό. Εύλογα, ο Alpha θέτει ζήτημα ακυρότητας του διαγωνισμού, επιχειρηματολογώντας πως συμμετείχε ένας άνθρωπος που δεν είχε χρήματα και ανέβασε το ύψος των τιμημάτων. Παράλληλα, αποδεικνύεται πως επετράπη σε έναν άνθρωπο που δεν είχε τις απαιτούμενες οικονομικές εξασφαλίσεις να συμμετάσχει και να πάρει μια άδεια με «αέρα», ενώ και το πόθεν έσχες του είχε σημαντικά κενά.
Αν στην κυβέρνηση, μετά από όλα αυτά, θεωρούν πως όλα βαίνουν καλώς και πως όσες επιθέσεις δέχονται είναι απλώς και μόνο η ψυχορραγία της διαπλοκής, τότε είναι εντελώς εκτός θέματος. Και, φυσικά, τα όσα συμβαίνουν στη δημόσια σφαίρα, δημιουργούν επιπλέον προβληματισμό, μεταξύ άλλων, και στους δικαστές του ΣτΕ που θα κληθούν να αποφασίσουν για την υπόθεση.
Όλα αυτά μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα με τον διαγωνισμό για τις άδειες. Και, όπως έχουμε ξαναπεί, αργά αλλά σταθερά, το θέμα γυρίζει μπούμερανγκ. Γίνεται, δηλαδή, από πολιτικό asset, liability.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive