Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Εξαλλοι οι ηθοποιοί με τον υπ. Πολιτισμού. Κυνηγούν με... Μπαλτά τον Φαμπρ

«Κόκκινο πανί» ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Γιαν Φαμπρ για τους Ελληνες καλλιτέχνες!..

Μετά την πολύωρη χθεσινή συνάντηση των δημιουργών στο θέατρο Σφενδόνη, το οποίο γέμισε ασφυκτικά με δεκάδες ηθοποιούς, σκηνοθέτες και χορευτές, ένα είναι σίγουρο: ότι ο Φλαμανδός Γιαν Φαμπρ είναι «persona non grata» για τον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο και οι ευθύνες του υπουργείου για την επιλογή του είναι πολλές.
Γι' αυτό αποφασίστηκε να συνταχθούν δύο κείμενα (θα αναρτηθούν και στο διαδίκτυο), με το πρώτο να ζητεί από τον Φαμπρ να αποχωρήσει από τη θέση του και το δεύτερο να καλεί τον υπουργό να παραιτηθεί.
Ο συντονιστής της συγκέντρωσης
Ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης ήταν ο συντονιστής της συγκέντρωσης. Οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν ήταν πολλές και διαφορετικές.
Οπως η δημιουργία ενός νέου αντι-φεστιβάλ ως αντίδραση στις φετινές ανακοινώσεις, η αποχή των ελληνικών παραγωγών από τον θεσμό, ακόμη και έναρξη έντονων ακτιβιστικών δράσεων στην πλατεία Συντάγματος αλλά και έξω από το υπουργείο Πολιτισμού ή το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο ανατρεπτικός Βέλγος καλλιτέχνης.
«Να πάμε και στη βελγική πρεσβεία και να κρεμάσουμε ένα πανό ζητώντας συγγνώμη από τους Βέλγους καλλιτέχνες που δεν μπορούμε να πληρώσουμε για τον πολιτισμό τους» τόνισε εμφατικά ο ηθοποιός Χρήστος Σαπουντζής.
Η άποψη με τη μεγαλύτερη αποδοχή όλων (και εκείνη τελικά που υιοθετήθηκε και θα κατατεθεί για υπογραφή) ήταν του σκηνοθέτη Γιάννη Μαυριτσάκη, ο οποίος με επιστολή που διάβασε χαρακτήρισε τον Φαμπρ «persona non grata» ζητώντας του να επιστρέψει τον διορισμό του πίσω και να αποχωρήσει από τον θεσμό. «Δεν σας αναγνωρίζουμε ως διευθυντή. Οφείλετε να επανορθώσετε τα λάθη σας» διάβασε και οι υπόλοιποι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Θυμωμένοι
Το «παρών» έδωσε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος τόνισε πως είναι χρέος της πρώτης σκηνής της χώρας να συμμετέχει στο φεστιβάλ και ότι δεν πρέπει να σαμποτάρουμε την ελληνική δημιουργία. Μάλιστα αποκάλυψε στους παρευρισκομένους και ένα μικρό, άγνωστο περιστατικό με τον Φαμπρ, που έλαβε χώρα στο Εθνικό Θέατρο.
«Τον κάλεσα προχθές να δει τη Σκηνή μας. Με ρώτησε αν όλοι είναι θυμωμένοι μαζί του. Και του απάντησα πως είναι παρά πολύ, διότι έμειναν άνθρωποι χωρίς δουλειά. Προσπάθησα να του δώσω να καταλάβει τι έχει συμβεί».
Στην χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν -μεταξύ άλλων- οι Μιμή Ντενίση, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Νίκος Ορφανός, Αγγελος Παπαδημητρίου, Ελισάβετ Μουτάφη, Αργύρης Πανταζάρας, Αρης Σερβετάλης, Νίκος Ψαρράς, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αντζελα Μπρούσκου, Χρήστος Λεοντής, Στέλιος Μάινας, Αλεξία Καλτσίκη, Στεφανία Γουλιώτη, Πέτρος Λαγούτης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Ιωάννης Παπαζήσης, Ρούλα Πατεράκη, Ζαχαρίας Ρόχας, Μαίρη Βιδάλη, Νίκος Δαφνής, Ολια Λαζαρίδου και Λένα Παπαληγούρα.

Αρον άρον «διορθώσεις» στο πόδι
Την ώρα μάλιστα που οι Ελληνες ηθοποιοί συζητούσαν στο θέατρο, το διοικητικό συμβούλιο του φεστιβάλ προχώρησε στην ανακοίνωση πως θα προστεθούν επιπλέον ελληνικές παραστάσεις.
Γι' αυτόν τον λόγο θα δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα αξιολογήσει τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, ενώ παράλληλα το φεστιβάλ θα προχωρήσει στη δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για νέους Ελληνες καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών.

«Ξύπνησε» ο Τσίπρας μετά τις αντιδράσεις 
Την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν οι έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων καλλιτεχνών, σχετικά με τον αφελληνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο πρωθυπουργός έδωσε τη δική του απάντηση με... τιτίβισμα στον προσωπικό λογαριασμό του επισημαίνοντας την ανάγκη να παρουσιαστούν περισσότερες ελληνικές παραστάσεις.
«Παρακολουθώ τη συζήτηση για τη φυσιογνωμία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Είναι ευπρόσδεκτη. Στη συνάντηση με τον Γιαν Φαμπρ τόνισα την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του φεστιβάλ. Ο Φαμπρ και ο υπουργός Πολιτισμού συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει συγκεκριμένα ο κύριος Τσίπρας. Να σημειωθεί πάντως πως ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς από την περασμένη Πέμπτη -και στον απόηχο των σφοδρότατων επικρίσεων που δέχτηκε- παρενέβη, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές παραγωγές στο φετινό φεστιβάλ.
Με μια σκληρή ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό πως αποδέχθηκε τον αφελληνισμό της ιστορικής μας διοργάνωσης με όρους εξευτελιστικής ποσόστωσης. Παράλληλα του ζήτησε «έστω και τώρα» (όπως επισήμανε) να αναιρέσει αυτή την άστοχη απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive