Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ:Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του άρθρου 48 του Συντάγματος!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής του «περί πολιορκίας» άρθρου 48 του Συντάγματος άφησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ευχήθηκε «να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο»!...
«Μέσα στα θύματα του ισλαμοφασισμού είναι και οι Σύριοι πρόσφυγες. Μέσα στα προσφυγικά θύματα είναι λογικό να έχουν παρεισφρήσει και ακραία στοιχεία όπως απειλούν οι ίδιοι(σ.σ. οι τζιχαντιστές) με βίντεο που έχουν διαρρεύσει» είπε ο κ. Πάνος Καμμένος στην Βουλή για να προσθέσει ωστόσο πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα ελληνικά νησιά για την καταγραφή των προσφύγων «έχουν πετύχει».
Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις προϋποθέσεις ενεργοποίησης του άρθρου 48 του Συντάγματος περί καταστάσεως πολιορκίας επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι δεν θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο». 
«Το Σύνταγμα απαγορεύει την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων για την εσωτερική σταθερότητα της χώρας εκτός και αν βρισκόμαστε σε κατάσταση πολιορκίας» επανέλαβε ο υπουργός για να υποστηρίξει ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για να υπάρξουν και στην χώρα μας εικόνες με τανκς όπως στους δρόμους του Παρισιού και των Βρυξελλών!
Επίσης, ο κ. Καμμένος επισήμανε προς όσους ζητούν εμπλοκή των Ε.Δ στο προσφυγικό: «Θέλετε να βάλουμε το Πολεμικό Ναυτικό να βουλιάζει βάρκες και να δολοφονεί μικρά παιδιά και γυναίκες; Δεν θα το κάνουμε».
Πάντως, ο ίδιος επέμεινε στις δηλώσεις του περι «αποβίβασης» μεταναστών λέγοντας «τα δύο καλοκαίρια είχαμε είσοδο μεταναστών στην Μυτιλήνη σχεδόν 3 φορές τον πληθυσμό της».
Επιχείρησε τέλος να δικαιολογήσει παλαιότερες δηλώσεις του περι «απελευθέρωσης» μεταναστών από την Ελλάδα στο Βερολίνο λέγοντας: «Η δήλωση έγινε σε περίοδο που η Ελλάδα οδηγείτο εκτός ΕΕ. Η λύση Σόιμπλε ήταν να θέσει εκτός την Ελλάδα και να την μετατρέψει σε αποθήκη 3 εκατ.προσφύγων. Εμείς μιλούσαμε για Ελλάδα σταθεροποιημένη ώστε να προστατεύει τις πύλες της, που είναι η πύλη της ΕΕ».
«Το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε ασύμμετρη απειλή. Γι αυτό και στα συμβούλια ασφαλείας της Ευρώπης όταν εξέταζαν πιθανή πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στην Πολωνία εμείς τους λέγαμε ότι το πρόβλημα είναι εδώ με το μεταναστευτικό», κατέληξε ο κύριος Καμμένος.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 48 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
‘Αρθρο 48 – (Κατάσταση πολιορκίας)
*1. Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Bουλή, με απόφασή της, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της Kυβέρνησης, θέτει σε εφαρμογή, σε ολόκληρη την Eπικράτεια ή σε τμήμα της, το νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια και αναστέλλει την ισχύ του συνόλου ή μέρους των διατάξεων των άρθρων 5 παράγραφος 4, 6, 8, 9, 11, 12 παράγραφοι 1 έως και 4, 14, 19, 22 παράγραφος 3, 23, 96 παράγραφος 4 και 97. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύει την απόφαση της Bουλής.
Mε την απόφαση της Bουλής ορίζεται η διάρκεια ισχύος των επιβαλλόμενων μέτρων, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τις δεκαπέντε ημέρες.
*2. Σε περίπτωση απουσίας της Bουλής ή αν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία να συγκληθεί εγκαίρως, τα μέτρα της προηγούμενης παραγράφου λαμβάνονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου. Tο διάταγμα υποβάλλεται από την Kυβέρνηση στη Bουλή για έγκριση μόλις καταστεί δυνατή η σύγκλησή της, ακόμη και αν έληξε η βουλευτική περίοδος ή η Bουλή έχει διαλυθεί, και πάντως μέσα σε δεκαπέντε ημέρες το αργότερο.
*3. H διάρκεια των κατά τις προηγούμενες παραγράφους μέτρων μπορεί να παρατείνεται ανά δεκαπενθήμερο μόνο με προηγούμενη απόφαση της Bουλής, η οποία συγκαλείται ακόμη και αν έχει λήξει η βουλευτική περίοδος ή η Bουλή έχει διαλυθεί.
*4. Tα κατά τις προηγούμενες παραγράφους μέτρα αίρονται αυτοδικαίως με τη λήξη των προθεσμιών που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3, εφόσον δεν παρατείνονται με απόφαση της Bουλής, και σε κάθε περίπτωση με τη λήξη του πολέμου, εφόσον είχαν επιβληθεί εξαιτίας πολέμου.
*5. Aφότου αρχίσουν να ισχύουν τα μέτρα των προηγούμενων παραγράφων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση της Kυβέρνησης, μπορεί να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες ή για να αποκατασταθεί ταχύτερα η λειτουργία των συνταγματικών θεσμών. Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται για κύρωση στη Bουλή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη σύγκλησή της σε σύνοδο και παύουν να ισχύουν στο εξής, αν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις παραπάνω προθεσμίες ή δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες αφότου υποβλήθηκαν.
*6. Oι κατά τις παραγράφους 2 και 3 αποφάσεις της Bουλής λαμβάνονται με την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών και η κατά την παράγραφο 1 απόφαση με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. H Bουλή αποφασίζει σε μία μόνο συνεδρίαση.

*7. Σε όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων κατάστασης ανάγκης, τα οποία λαμβάνονται κατά το άρθρο αυτό, ισχύουν αυτοδικαίως οι διατάξεις των άρθρων 61 και 62 του Συντάγματος, ακόμη και αν διαλύθηκε η Bουλή ή έληξε η βουλευτική περίοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive