Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΚΤΙΖΕΙ τη νέα αυτοκρατορία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έπεσαν οι υπογραφές για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Τη νέα αυτοκρατορία στήνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Είναι βέβαιο  ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να πάει τη χώρα του πίσω στην εποχή της ΕΣΣΔ αλλά είναι ξεκάθαρο ότι βάζει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός τεράστιου εμπορικού συνασπισμού κρατών. Χθες λοιπόν, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τους ηγέτες των δύο άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, υπέγραψαν...
την πολυπόθητη συνθήκη συνεργασίας, που υλοποιεί κατ’ αρχήν το όραμα του Ρώσου Προέδρου να ενώσει σε πρώτη φάση τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σε μια Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
Με την υπογραφή της συνθήκης, δημιουργείται κατά πρώτον ένας μεγάλος οικονομικός συνασπισμός, μια μεγάλη αγορά πλέον των 170 εκατομμυρίων ανθρώπων, γεγονός που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος τόσο της Ευρωζώνης όσο και των ΗΠΑ τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο.
Η συμφωνία που ενσωματώνει και τις προηγούμενες θα τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Ιανουάριο και προβλέπει τη σταδιακή ενσωμάτωση των τριών οικονομιών των πρώην σοβιετικών χωρών  στο πλαίσιο του ελεύθερου εμπορίου, οικονομικών συναλλαγών, ελεύθερης εργασιακής ζώνης που προφανώς θα έχει και επίδραση και στον τομέα της μετανάστευσης.
«Σήμερα δημιουργούμε ένα ισχυρό κέντρο για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, μια μεγάλη περιφερειακή αγορά που ενώνει περισσότερους από 170 εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε με έμφαση ο Βλαντιίρ Πούτιν στη διάρκεια της τελετής της υπογραφής της ιστορικής αυτής συμφωνίας. Την κίνηση αυτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι αντίπαλοί του την χαρακτηρίζουν ως μια προσπάθεια να ανασυντάξει, να αναδημιουργήσει τουλάχιστον ένα μέρος της χαμένης σοβιετικής αυτοκρατορίας.
Ωστόσο, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές του Κρεμλίνου, η υπογραφή στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, δεν είναι παρά η απαρχή ενός πολύ μεγαλύτερου σχεδίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε δημοσίως, πρόσφατα ότι « τώρα αρχίζει η επανένωση της Σοβιετικής Ένωσης». Όλα αυτά βέβαια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τα απορρίπτει λέγοντας ότι «πρόκειται ασφαλώς για παρανόηση και δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ της υπό ίδρυση Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, με την αναβίωση της σοβιετικής αυτοκρατορίας.
«Η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας μετασοβιετικό χώρο και όχι να αποκαταστήσουμε την Σοβιετική Ένωση ή μια νέα αυτοκρατορία», υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Θέλω να χρησιμοποιήσω τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των όμορων χωρών που είναι πλέον ανεξάρτητα κράτη».
Δεν πρέπει όμως να διαλάθει της προσοχής μας και ένα επιπρόσθετο στοιχείο που έχει έμμεση σχέση με τη δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης.
Πρόκειται για το μεγάλο συνασπισμό των κρατών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής (BRICS), που αποτελεί πλέον τον ισχυρότερο συνασπισμό κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ελέγχουν την πλειοψηφία της παγκόσμιας παραγωγικής, βιομηχανικής και ενεργειακής κατάστασης. Την ίδια στιγμή, οι αντίπαλοι του Πούτιν κάνουν λόγο για κίνηση που θέλει να επαναβεβαιώσει τη ρωσική επικυριαρχία στις περιοχές της πρώην Σοβιετικής επικράτειας.
Σ’ αυτό όμως που δεν υπάρχει αμφιβολία είναι ότι η νέα οικονομική ένωση των κρατών της Ευρασίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα επιτύχει ο Ρώσος Πρόεδρος στη διάρκεια της τρίτης θητείας του και θα αποτελέσει βαριά κληρονομιά στους επιγόνους του.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να κάνει την Ρωσία και πάλι μια μεγάλη δύναμη και ίσως να αποκαταστήσει τη χαμένη αίγλη που έχασε η τότε υπερδύναμη της Σοβιετικής Ένωσης  όταν κατέρρευσε το 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive