Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Κινητοποιούνται οι «ανασφάλιστοι-ασφαλισμένοι» στον ΟΑΕΕ. Του Γιώργου Φλωρά

ΟΑΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ. Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ
Ήδη συγκεντρώθηκαν 1000 «ανασφάλιστοι-ασφαλισμένοι» στον ΟΑΕΕ με στόχο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον των καταχρηστικών και παράλογων πρακτικών του ΟΑΕΕ και του Υπουργείου Εργασίας.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι άμεσα να βρούμε διέξοδο στα ζητήματα του ύψους των εισφορών, των ρυθμίσεων, των ποσών που μας χρεώθηκαν χωρίς παροχή περίθαλψης, της ποινικής δίωξης, της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, της απαγόρευσης θεώρησης βιβλίων και στοιχείων χωρίς ενημερότητα από τον ΟΑΕΕ. Είτε έτσι είτε αλλιώς είναι κάποια πρόταση, αν η τελική λύση εξυπηρετήσει τον σκοπό, δεν έχει μεγάλη σημασία η πρόταση.
Υπάρχει καθολική συμφωνία στο να προταχθούν πρώτα τα άμεσα και ευκολότερα εφικτά θέματα και στην συνέχεια τα θέματα που απαιτούν μεγάλες αλλαγές (όπως πχ συνολικά το σύστημα ασφάλισης).
Οι προτάσεις και οι δράσεις είναι στο τέλος του μηνύματος....

 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑ ΟΑΕΕ

Την Δευτέρα 7/10/2013 κατέθεσα συμπληρωματικό υπόμνημα στον Εισαγγελέα αναφορικά με την προκαταρκτική εξέταση που έχει ξεκινήσει για το ζήτημα του ΟΑΕΕ.
Παράλληλα ενημερώθηκα ότι διάφοροι τοπικοί φορείς κατέθεσαν ή θα καταθέσουν αναφορές στην τοπική Εισαγγελία, περιγράφοντας το ίδιο ζήτημα, ώστε να συσχετιστούν όλες τελικά και να αναδειχτεί η σοβαρότητα του προβλήματος στην Εισαγγελία.
Το κείμενο της αναφοράς βρίσκεται εδώ: http://oaee1.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Στις 2/10/2013 κατέθεσα αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή Αναφορών είναι μια ισχυρότατη Επιτροπή από περίπου 40 Ευρωβουλευτές που εξετάζει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου σε κάθε χώρα. Αν η αναφορά κριθεί ότι εμπίπτει στα πλαίσια της ερευνάς της (θα το γνωρίζουμε σε 2-3 μήνες) θα καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξηγήσεις. Η ΕΕ με την σειρά της θα καλέσει το ελληνικό κράτος για εξηγήσεις.
Αν κρίνει η Επιτροπή Αναφορών (για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ότι παραβιάζεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο με την πρακτική του ΟΑΕΕ να χρεώνει περίθαλψη αλλά να μην την παρέχει, τότε μπορεί να καλέσει το ελληνικό Κράτος να συμμορφωθεί και αν αυτό δεν συμβεί μπορεί να το παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Αναφορά μπορεί να κάνει κάθε «ασφαλισμένος-ανασφάλιστος» του ΟΑΕΕ για το ίδιο ζήτημα, γίνεται ηλεκτρονικά, ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, δεν χρειάζεται να παραστείτε στην εξέταση της.
Η ιστοσελίδα της Επιτροπής Αναφορών είναι στον ακόλουθο σύνδεσμο:http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/el/00533cec74/Petitions.html
Η αναφορά (πρώτες σελίδες) βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://oaee1.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6.html

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΈΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Στις 30/9/2013 παραβρέθηκε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο οποίο είμαι μέλος. Στην εισήγηση μου του έθεσα το θέμα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο Υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να παραδεχθεί, έμμεσα, ότι αυτό που κάνει ο ΟΑΕΕ δεν έχει λογική (δείτε στο βίντεο το παράδειγμα που φέρνει με την ασφάλιση σε ιδιωτική εταιρεία).
Ολόκληρο το βίντεο της ερώτησης και της απάντησης θα το δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://oaee1.blogspot.gr/2013/10/blog-post_5206.html

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ» ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΤ

Στις 3/10/2013 παραβρέθηκα στην εκπομπή ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ στην τηλεόραση του ΑΡΤ, με παρουσιαστή τον γνωστό δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντάρα. Μαζί ήταν και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Στην εκπομπή παρουσιάστηκε ένα βίντεο που ετοίμασα για το πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ και έγινε ευρεία συζήτηση επί αυτού του θέματος.
Το τρίλεπτο βίντεο για τον ΟΑΕΕ ΚΑΙ το βίντεο της εκπομπής ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ 3-10-2013
θα το δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο http://oaee1.blogspot.gr/2013/10/blog-post_2694.html

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ

Η αντιπαράθεσή μας με τον ΟΑΕΕ, το Υπουργείο Εργασίας και γενικά την Κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα είναι νομική και πολιτική. Όσον αφορά το νομικό κομμάτι οι δρόμοι αντίδρασης είναι συγκεκριμένοι. Ήδη κάποιοι συνάδελφοι προβάλουν ενστάσεις στον ΟΑΕΕ για τις χρεώσεις, άλλοι έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στα δικαστήρια, άλλοι αναρωτιούνται (οι περισσότεροι) τι θα κάνουν.
Τα νομικά ζητήματα που μας αφορούν είναι κοινά για όλους. Συζήτησα με τρεις φορείς (σε ανώτατο επίπεδο) το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσουν το εξής: να ζητηθούν γνωμοδοτήσεις από αναγνωρισμένου κύρους νομικούς (καθηγητές Πανεπιστημίου κλπ) για την νομιμότητα (με βάση το Σύνταγμα και τους Νόμους) για τα εξής ζητήματα:

1. ΜΗ ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΕΝΩ ΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ
2. ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ
3. ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
4. ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ και του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
5. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ
6. ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
7. ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
8. Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΑΠΛΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

Οι γνωμοδοτήσεις αυτές θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες, εάν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί μας, σε πολιτική διαπραγμάτευση (όχι της ομάδας μας αλλά του συνόλου των φορέων που εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ) με το Υπουργείο Εργασίας και την Τρόικα αλλά φυσικά και απόλυτα χρήσιμες σε ατομικές ή ομαδικές προσφυγές. Και βεβαίως αν οι γνωμοδοτήσεις των νομικών μας ευνοούν θα μας βοηθήσουν όλους οικονομικά στην νομική μάχη με τον ΟΑΕΕ.

ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ

Με βάση την κείμενη νομοθεσία (ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ) όταν μια προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια αφορά χιλιάδες ανθρώπους τότε υπάρχει η δυνατότητα να αιτηθεί η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης ώστε να αποτελέσει οδηγό η απόφαση για τις χιλιάδες άλλες προσφυγές που ακολουθούν ή θα ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα αναφέρει ο Ν3900/2010
Ν3900/2010, άρθρο 1
«1. Οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή μέσο ενώπιον οποιουδήποτε τακτικού διοικητικού δικαστηρίου μπορεί να εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας με πράξη τριμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από τον Πρόεδρό του, τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο και τον Πρόεδρο του αρμόδιου καθ' ύλην Τμήματος, ύστερα από αίτημα ενός των διαδίκων ή του Γενικού Επιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων, όταν με αυτό τίθεται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων. Τα αιτήματα των διαδίκων συνοδεύονται, επί ποινή απαραδέκτου, από παράβολο τριακοσίων (300) ευρώ υπέρ του Δημοσίου. …. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεσμεύει τους διαδίκους της ενώπιόν του δίκης, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι παρεμβάντες. Στη δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να παρέμβει κάθε διάδικος σε εκκρεμή δίκη, στην οποία τίθεται το ίδιο ως άνω ζήτημα, και να προβάλει τους ισχυρισμούς του σχετικά με το ζήτημα αυτό.»

Η πρώτη συζήτηση που έκανα με νομικούς κατέληξε ότι ενδεχομένως μια προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά πρακτικών του ΟΑΕΕ να μπορούσε να εξεταστεί στα πλαίσια της Πρότυπης Δίκης. Αυτό θα σήμαινε μια ταχύτατη απόφαση επί των ζητημάτων που απασχολούν όλους μας και πιθανώς αποφυγή τεράστιων ποσών σε νομικά έξοδα (είτε ατομικά είτε ομαδικά).
Νεώτερα σύντομα.

Ο ΟΑΕΕ ΜΑΣ «ΣΕΡΝΕΙ» ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΉ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙΧΕ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΩΝ

Ο ΟΑΕΕ ασκεί ποινική δίωξη στους ασφαλισμένους του για τις οφειλές των εισφορών της σύνταξης και της περίθαλψης. Όμως για σημαντικό ποσό των οφειλομένων, αυτές τις περίθαλψης, ο ΟΑΕΕ έχει αρνηθεί την παροχή αυτής, κατά συνέπεια η απαίτηση των εισφορών αυτών δημιουργεί ζήτημα στο Δικαστήριο.
Αυτό είναι ένα νομικό ζήτημα που και ποινικά εξετάζεται ήδη από την Εισαγγελία (αν δηλαδή είναι νόμιμο ο ΟΑΕΕ να μας στέλνει στο Δικαστήριο κατηγορούμενους για ένα ποσό που γνωρίζει ότι δεν οφείλουμε αφού δεν μας παρείχε την υπηρεσία λόγω οφειλών μας) αλλά θα εξεταστεί και με προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Έως ότου υπάρξει απόφαση δικαστηρίου περί της νομιμότητας ή όχι αυτού θα πρότεινα το εξής:
Αμφισβητείστε στο ποινικό Δικαστήριο εις βάρος σας το ποσό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που σας έχει χρεώσει ο ΟΑΕΕ ενώ το ίδιο διάστημα αρνείτο να σας την παράσχει. Αφού δεν την παρείχε, κατά τη γνώμη μου, δεν τα οφείλετε.
Για να το αποδείξετε στο Δικαστήριο θα πρέπει να προσκομίσετε αποδείξεις. Οι αποδείξεις είναι το βιβλιάριο ασθενείας στο οποίο φαίνεται για ποιο διάστημα δεν σας το είχε θεωρήσει ο ΟΑΕΕ. Το διάστημα που το βιβλιάριο είναι αθεώρητο και το οποίο συμπίπτει με το διάστημα που οφείλετε είναι απόδειξη ότι δεν σας το θεωρούσε επειδή οφείλατε.
Φυσικά προϋπόθεση είναι ότι ζητήσατε να σας το θεωρήσει και δεν σας το θεωρούσε. Άλλωστε, όμως, όταν ζητάμε να μας θεωρήσει το βιβλιάριο (πηγαίνοντας στο γραφείο του ΟΑΕΕ) και διαπιστώνουν ότι οφείλουμε απλά μας αρνούνται προφορικά, δεν μας δίνουν κάποιο έγγραφο. Καλό θα είναι να έχετε μάρτυρα ότι ζητούσατε να σας το θεωρήσει αλλά ο ΟΑΕΕ αρνείτο λόγω χρέους (αν φυσικά ο μάρτυρας ήταν παρών στην επίσκεψή σας στον ΟΑΕΕ).

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες βρίσκονται σε δικαστήριο για πρώτη φορά στην ζωή τους για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ. Και μόνο η σκέψη ότι κάθονται στο σκαμνί για ποινικό αδίκημα και θα «πανε φυλακή» τους προκαλεί απίστευτο πανικό, τρόμο.
Ουδείς είναι ευτυχής όταν είναι κατηγορούμενος για ένα ποινικό αδίκημα και ειδικά όταν αυτό αφορά αυτασφάλιση.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά και χρειάζεται ψυχραιμία. Από την μικρή μου εμπειρία στο ζήτημα θέλω να μεταφέρω ορισμένες σκέψεις. Οι σκέψεις δεν αποτελούν νομικές συμβουλές, συμβουλές που μπορεί να δίνει μόνο ένας δικηγόρος.
Το πλήρες κείμενο είναι στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://oaee1.blogspot.gr/2013/10/blog-post.html

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ

Στην συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπου παρέστη ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, παραδέχτηκε ότι από τον Ιούλιο του 2013 ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει αυτόματα τις εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για την περίθαλψη. Άρα δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Εργασίας ότι δεν μπορεί να διαχωρίσει τις εισφορές γιατί στηρίζουν την λειτουργία του ΟΑΕΕ.
Πλέον κάλλιστα μπορούν οι εισφορές να διαχωριστούν. Όμως ο κ. Γεωργιάδης μας είπε την αλήθεια, γιατί δεν διαχωρίζονται ώστε να μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να πληρώνει 92,5€ και να έχει περίθαλψη.
Μας είπε ότι αν αυτό ισχύσει τότε πολλοί ασφαλισμένοι θα σταματήσουν να πληρώνουν τις εισφορές της σύνταξης (και το Ταμείο θα καταρρεύσει), εννοώντας ότι σήμερα πληρώνουν το σύνολο των εισφορών για να έχουν περίθαλψη… Φυσικά ο κ. Γεωργιάδης κάνει τεράστιο λάθος αφού αυτοί που δεν πληρώνουν, το κάνουν από οικονομική αδυναμία και φυσικά αν είχαν δυνατότητα θα πλήρωναν κανονικά.

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΏΝ «ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ»

Διαβάζοντας τα κυκλοφορούμενα στο διαδίκτυο σχετικά με τις εισφορές του ΟΑΕΕ διαβάζω τακτικά περί του λεγόμενου 20% επί του εισοδήματος κλπ, με βάση το άρθρο 5 του ΠΔ 258/2005. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ στην αρχή που ασχολήθηκα με το ζήτημα του ΟΑΕΕ πίστεψα το ίδιο.
Ψάχνοντας περαιτέρω διαπίστωσα ότι το άρθρο 5 του ΠΔ 258/2005 ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ από τις 10/1/2007 οπότε και αντικαταστάθηκε με το ΠΔ 5/2007.
Το ΠΔ 258/2005 όριζε ότι
«1. Για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., υπάγονται σε ασφαλιστικές κατηγορίες, των οποίων η μηνιαία εισφορά αντιστοιχεί σε ποσοστό 20%, επί του μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους.»
Το λεγόμενο 20% δεν αφορούσε το ατομικό εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου αλλά το 20% του μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., ένας αριθμός δηλαδή που ορίζετο με αντικειμενικά κριτήρια.

Αυτό άλλαξε το 2007 και έγινε:
«1. Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., ανεξάρτητα από το χρόνο υπαγωγής τους στην ασφάλιση του Οργανισμού, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων είναι ίσο με το 20% του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία υπάγονται. Η 1η ασφαλιστική κατηγορία δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που ορίζεται από την παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 2084/1992 (Α. 185) όπως κάθε φορά ισχύει.»
Κατά συνέπεια δεν ισχύει πλέον το λεγόμενο 20%. Για το μόνο που μπορεί να είναι χρήσιμο είναι για την νομική αμφισβήτηση του σημερινού ύψους των εισφορών μας στον ΟΑΕΕ, που ενώ κάποτε ήταν το 20% του μέσου ατομικού μηνιαίου εισοδήματος σήμερα είναι 50% και άνω αυτού.

Με εκτίμηση

Γιώργος Φλωράς
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Τηλ. 2105232621-κιν. 6974910050
george.floras@floras.gr  oaee1.blogspot.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ 6-10-2013

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

ΤΟ ΘΕΜΑ
Ελάχιστοι μπορούν να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες ρυθμίσεις των οφειλομένων εισφορών, κυρίως λόγω ύψους της δόσης.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ Α

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ

  1. Ρύθμιση οφειλών σε 100-180 δόσεις
  2. Οι πρώτες 48 δόσεις να είναι ποσό της τάξεως των 50€-70€ τον μήνα, και ανάλογα να επιβαρυνθούν οι τελευταίες δόσεις της ρύθμισης
  3. Να υπάρξει πρόβλεψη για τις εποχιακές επιχειρήσεις (τουριστικές, φροντιστήρια κλπ) ώστε την εποχή με μηδενικά έσοδα να μειώνεται ή να μηδενίζεται η δόση
  4. Αν ο ΟΑΕΕ αδυνατεί να ανταποκριθεί στην οργάνωση περίπλοκης ρύθμισης να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία
  5. Εξόφληση μόνο του οφειλομένου κεφαλαίου και όχι των προσαυξήσεων. Διαδικαστικά εξόφληση πρώτα του οφειλομένου κεφαλαίου και με προϋπόθεση την συνεπή εξόφληση, διαγραφή στο τέλος όλων των προσαυξήσεων. Εναλλακτικά για τις προσαυξήσεις επιτόκιο ανάλογο του δανεισμού του ΟΑΕΕ.
  6. Αφαίρεση από τις οφειλόμενες εισφορές (μαζί με τους τόκους) όλης της χρέωσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το διάστημα που ο ασφαλισμένος ήταν οφειλέτης και ο ΟΑΕΕ δεν του παρείχε την υπηρεσία
  7. ανεξάρτητη εξόφληση των τρεχουσών εισφορών από τις οφειλόμενες εισφορές (αποφυγή απώλειας ρύθμισης σε καθυστέρηση τρεχουσών εισφορών)
  8. ειδική πρόβλεψη για την εξόφληση εισφορών από ασφαλισμένους που διέκοψαν την εργασία τους και αδυνατούν να υπαχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση

ΠΡΟΤΑΣΗ Β

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ

  1. Παγώνουν οι οφειλές χωρίς καμία καταβολή έναντι αυτών
  2. Συμψηφισμός οφειλής (χωρίς τις προσαυξήσεις) με ένσημα (με ότι αυτό συνεπάγεται για την σύνταξη) και δυνατότητα επαναφοράς στο μέλλον με την τρέχουσα τιμή
  3. Αφαίρεση από τις οφειλόμενες εισφορές (μαζί με τους τόκους) όλης της χρέωσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το διάστημα που ο ασφαλισμένος ήταν οφειλέτης και ο ΟΑΕΕ δεν του παρείχε την υπηρεσία

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο ΟΑΕΕ χρεώνει για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς να την παρέχει επειδή ο ασφαλισμένος οφείλει εισφορές και δεν έχει ρυθμίσει

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ Α

ΔΙΑΓΡΑΦΗ (ΠΑΡΕΛΘΟΝ και ΜΕΛΛΟΝ) ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

  1. Άμεση διακοπή χρέωσης εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους οφείλουν και δεν τους παρέχεται η υπηρεσία
  2. Αναδρομική αφαίρεση των χρεώσεων (με τους τόκους) από τα οφειλόμενα ποσά
  3. Παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης 1946/2013 στις εγκύους (άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ) και στα παιδιά των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ

ΠΡΟΤΑΣΗ Β

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (ΜΕ ΧΡΕΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ)
  1. Αναδρομική αφαίρεση των χρεώσεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (με τους τόκους) από τα οφειλόμενα ποσά, για όσους δεν έλαβαν την υπηρεσία στο παρελθόν λόγω οφειλών
  2. Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στο μέλλον, με χρέωση των ανάλογων εισφορών, ανεξάρτητα αν τις καταβάλει ο ασφαλισμένος ή όχι
  3. Παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης 1946/2013 στις εγκύους (άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ) και στα παιδιά των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

ΤΟ ΘΕΜΑ
Σε καμία προηγμένη χώρα οι τρέχουσες  εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων δεν αντιστοιχούν σε ποσοστά 40%-70% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Σήμερα αυτό ισχύει στην Ελλάδα καθιστώντας αδύνατη την καταβολή αυτών για τεράστιο μέρος των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  1. Ελεύθερη επιλογή κλίμακας από τον ασφαλισμένο στον ΟΑΕΕ. Η μικρότερη κλίμακα που θα επιλεχθεί θα πρέπει, τουλάχιστον, να αντιστοιχεί στο 15% του εισοδήματος του περασμένου έτους με επιλογή της πρώτης κλίμακας όταν τα εισοδήματα είναι μηδενικά ή ελάχιστα. Εξουσιοδότηση του ΟΑΕΕ να ενημερώνεται αυτόματα από το Υπουργείο Οικονομικών για τα επόμενα ετήσια εισοδήματα του ασφαλισμένου ώστε να μετατάξει ανάλογα τον ασφαλισμένο σε ανώτερη ή κατώτερη κλίμακα
  2. Δικαίωμα αλλαγής κλίμακας χωρίς τον περιορισμό του ενήμερου (μηδενικές οφειλές ή ρυθμισμένες)
  3. Αυτόματη κατάταξη σε κατώτερη κατηγορία με την αίτηση και όχι αναμονή επί μήνες για την έγκριση
  4. εναλλακτικά δικαίωμα για υπαγωγή στο καθεστώς των δυο κατωτέρων κλάσεων και στους μη ενήμερους οικονομικά, με διακοπή της μετάταξης στην ανώτερη κλάση αν δεν πληρώνει τις εισφορές ή την ρύθμιση
  5. διαχωρισμός εισφορών σύνταξης από τις εισφορές περίθαλψης ώστε να έχει δικαίωμα αυτός που αδυνατεί να καταβάλει το σύνολο των εισφορών, να καταβάλει μόνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μην μένει ανασφάλιστος. Εφόσον γίνει διαχωρισμός των εισφορών περίθαλψης να παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να μην «συμμετέχει» ή να έχει επιλογές (κλάσεις) περίθαλψης, όπως και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (με ανάλογο κόστος).

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΤΟ ΘΕΜΑ
Η νομοθεσία απαιτεί έγγραφο από τον ΟΑΕΕ ότι ο ασφαλισμένος (ή τα μέλη της εταιρείας) είναι ενήμερος στον ΟΑΕΕ ως προϋπόθεση για να θεωρήσει βιβλία και στοιχεία. Οι εξελίξεις έχουν καταστήσει αυτή την απαίτηση αδύνατη να ικανοποιηθεί με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο διακοπής εργασιών σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις (με όλες τις αρνητικές για όλους συνέπειες)

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  1. Κατάργηση της υποχρέωσης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΟΑΕΕ ως προϋπόθεση για την θεώρηση βιβλίων και στοιχείων από την εφορία
  2. Εναλλακτικά άρση της υποχρέωσης για το 2014 και το 2015

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

ΤΟ ΘΕΜΑ
Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ είναι οι μόνοι έλληνες αυτοαπασχολούμενοι για τους οποίους η μη καταβολή των εισφορών τους αποτελεί ποινικό αδίκημα. Αντίθετα άλλοι αυτοαπασχολούμενοι (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κλπ) με υποχρεωτικές εισφορές, δεν διώκονται ποινικά αν δεν καταβάλουν τις εισφορές του, δημιουργώντας ένα καθεστώς άνισης μεταχείρισης ελλήνων πολιτών, κατά παράβαση του Συντάγματος

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  1. Άμεση κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης περί ποινικής ευθύνης των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ σε περίπτωση μη καταβολής των εισφορών στο Ταμείο
  2. Εναλλακτικά (μη επιθυμητό αλλά απαραίτητο), εξασφάλιση ισονομίας με ποινικοποίηση της μη καταβολής των εισφορών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες όλων των Ταμείων

ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  1. πλήρης αποσύνδεση της μη καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ με κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας
  2. Υποχρέωση του ΟΑΕΕ να απαντάει εγγράφως σε όλα τα αιτήματα των ασφαλισμένων και όχι να επιλέγει σε ποια θα απαντήσει ή όχι ανάλογα με το αν οφείλει ο ασφαλισμένος
  3. Χαρακτηρισμός ως ανασφάλιστου όλων των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ που οφείλουν εισφορές και δεν τους παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο χαρακτηρισμός θα γίνεται με προσκόμιση εγγράφου από τον ΟΑΕΕ περί οφειλών
  4. Αυτοματοποίηση της ανανέωσης του βιβλιαρίου υγείας όταν ο ασφαλισμένος είναι σε ρύθμιση με σκοπό την διακοπή της υποχρέωσης του ασφαλισμένου να προσέρχεται κάθε δυο μήνες για ανανέωση αυτού. Αποστολή σχετικού εγγράφου ακόμα και με ταχυμεταφορές από τον ΟΑΕΕ προς τον ασφαλισμένο με χρέωση του ασφαλισμένου (προϋπολογιζόμενο κόστος μέγιστο 2,00€)
  5. Μείωση των επιτοκίων που χρεώνει ο ΟΑΕΕ στο επίπεδο των επιτοκίων που ο ΟΑΕΕ δανείζεται
  6. πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους που την δικαιούνται, χωρίς εξαιρέσεις. Ανάλογη αντιμετώπιση με τους λοιπούς ασφαλισμένους (ΙΚΑ κλπ)
  7. αποζημίωση προς τους ασφαλισμένους που αδυνατούν να εργαστούν για κάθε αιτία που τους καθιστά προσωρινά ανίκανους για εργασία (χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις)
  8. επιλογή από τον ασφαλισμένο για πληρωμή εισφορών κάθε μήνα και όχι κάθε δίμηνο με δυνατότητα καταβολής της δόσης εντός των πρώτων επτά ημερών του μήνα

ΔΡΑΣΕΙΣ

Η συγκέντρωση μας έχει ως στόχο όχι να διαλαλήσει μια ακόμα ομάδα-φορέας τα αιτήματα μας προς τον ΟΑΕΕ αλλά να δράσει δυναμικά και αποτελεσματικά. Στόχος μας είναι η αποτελεσματική δράση με ελάχιστο κόστος ανά συμμετέχοντα.
Οι προτεινόμενες δράσεις είναι:

  1. Συντονισμός ενστάσεων προς τον ΟΑΕΕ από κάθε ασφαλισμένο ξεχωριστά προς αμφισβήτηση όσων νομίμως μπορούμε να αμφισβητήσουμε
  2. Συντονισμός προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια σχετικά με κάθε νόμιμο δικαίωμά μας (αρχεωστήτως καταβληθέντα ποσά προς τον ΟΑΕΕ, υπερβολικά επιτόκια, αδικαιολόγητες εισφορές του παρελθόντος, διακοπή κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης και βεβαίωσης των εν λόγω οφειλών στην εφορία, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (εφόσον συνεχίζει και μας χρεώνει) κλπ
  3. Παράσταση στον Υπουργό Εργασίας και κατάθεση των προτάσεων μας, ενημέρωση των Βουλευτών για τις προτάσεις μας
  4. αποστολή επιστολής στα αγγλικά σε όλους τους Ευρωβουλευτές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προώθηση των δίκαιων θέσεών μας
  5. Καταχωρήσεις σε Κυριακάτικες εφημερίδες των θέσεών μας
  6. Νομική υποστήριξη που θα οργανώσει ενστάσεις, προσφυγές κατά του ΟΑΕΕ και θα ενημερώνει υπεύθυνα μέσω του διαδικτύου τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τον ΟΑΕΕ ή τις παροχές του
Με εκτίμηση

Γιώργος Φλωράς
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Τηλ. 2105232621-κιν. 6974910050

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive