Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Μετά από αίτημα της Ρωσίας. Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη ΣυρίαΕκτάκτως συνεδριάζει απόψε στις 23:00 (ώρα Ελλάδος) το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κεκλεισμένων των θυρών για το θέμα της Συρίας.
Η κατεπείγουσα συνεδρίαση θα γίνει κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το ρωσικό σχέδιο με βάση το οποίο θα τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα που διαθέτει το συριακό καθεστώς. Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το ρωσικό σχέδιο για τη Συρία δεν πρόκειται να πετύχει εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της δεν απορρίψουν τη στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού. «Η πρόταση μπορεί να δουλέψει μόνο εάν ακούσουμε τις ΗΠΑ και όσους τις υποστηρίζουν ότι απορρίπτουν την στρατιωτική επέμβαση» τόνισε ο Πούτιν....

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι το σχέδιο αυτό θα είναι «σημαντικό βήμα για μια ειρηνική λύση» στη συριακή κρίση.
Νωρίτερα, Ομπάμα, Κάμερον και Ολάντ συμφώνησαν να «εξεταστεί σοβαρά» η ρωσική πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν.
Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισαν ότι επιθυμούν «να παραμείνουν όλες οι επιλογές ανοιχτές» για τη Συρία, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «προτιμούν μια διπλωματική λύση» ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
O Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει απόψε (ώρα ΗΠΑ) το προγραμματισμένο διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν θα περιμένουν «πολύ καιρό» μέχρι η Ρωσία να διατυπώσει ένα πραγματοποιήσιμο σχέδιο για να θέσει η Συρία το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.
Όπως είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος Ομπάμα θα εξετάσει την πρόταση προσεκτικά. «Όμως θα πρέπει να είναι άμεση, θα πρέπει να είναι πραγματοποιήσιμη, επαληθεύσιμη. Δεν μπορεί να είναι μια τακτική καθυστέρησης» τόνισε.
Ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι το αίτημα του αμερικανού προέδρου για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας δεν έχει στόχο να ανατρέψει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά να πλήξει τις δυνατότητες των δυνάμεών του και να τον πιέσει να διαπραγματευτεί.
«Αν και δεν είναι πρωταρχικός στόχος της επίθεσης, σίγουρα θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στη στρατιωτική ικανότητα των δυνάμεών του» επισήμανε ο αμερικανός υπουργός.
Η πίεση στον Άσαντ και η αύξηση της υποστήριξης στους αντικυβερνητικούς αντάρτες θα «τον φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.
Γι’ αυτό το λόγο ο Κέρι προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.
Το Κογκρέσο θα πρέπει «να διατηρήσει την απειλή στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις μετά τη ρωσική πρόταση δεν έχουν αλλάξει τη θέση του Ομπάμα όσον αφορά το αίτημά του να λάβει έγκριση για τη χρήση στρατιωτικής ισχύς εναντίον της Συρίας.
Ο αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι θα συζητήσει και πάλι εντός της ημέρας με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ τη ρωσική πρόταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive