Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Τέλη Κυκλοφορίας 2014: Τιμή σύμφωνα με την αξία του ΙΧ. Λές; Αν είναι καλό για το λαό θα το αποσύρουν σίγουρα.

Αλλάζουν το 2014 οι φόροι των αυτοκινήτων όπου αναμένεται ότι θα υπολογίζονται με βάση την λιανική αξία τους και όχι με τα κυβικά τους, ενω παράλληλα υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο να αλλάξουν και τα τέλη κυκλοφορίας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2013 θα παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών πόρισμα ειδικής επιτροπής, το οποίο θα προτείνει τρόπους μετάβασης από το σύστημα φορολόγησης των ΙΧ με βάση τον κυβισμό, στο σύστημα φορολόγησης με βάση την αξία, ενω σύμφωνα με έγγραφο, τον Μάιο ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Μαυραγάνης είχε ζητήσει εάν είναι εφικτό τα τέλη κυκλοφορίας να υπολογίζονται βάσει του μήνες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μέσα στο έτος αλλά η Γενική Γραμματεία Εσόδων είχε απορρίψει...
το ενδεχόμενο αυτό λόγω της επιπρόσθετης γραφειοκρατίας που θα προκαλούσε το μέτρο αλλά και τα μειωμένα έσοδα που θα έφταναν τελικά στο δημόσιο ταμείο. Ωστόσο οι πολλές πινακίδες που έχουν γεμίσει τις εφορίες της χώρας ίσως οδηγήσουν το κράτος να θέσει σε ισχύ τα τέλη κυκλοφορίας να πληρώνονται ανάγκη μήνα.

Η ΓΓΔΕ απάντησε για το θέμα των τελών κυκλοφορίας:

Με τις διατάξεις που ισχύουν ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων που ταξινομούνται στην Ελλάδα είναι ετήσια και αδιαίρετα και οφείλονται για ολόκληρο το έτος ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας εντός του έτους. Ενδεχόμενη υιοθέτηση της πρότασης για χρέωση των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας του κάθε οχήματος, θα είχε ως συνέπεια το σύστημα είσπραξης των τελών κυκλοφορίας να γίνει περίπλοκο και δαπανηρό, με τελικό αποτέλεσμα την επαναφορά χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην είσπραξη των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου.

Φορολόγηση βάσει την λιανικής αξίας απο το 2014

Όσο αφορά την φορολόγηση των αυτοκινήτων βάσει της λιανικής αξίας το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην φορολόγηση της λιανικής αξίας και όχι βάσει της εργοστασιακής αξίας. Αυτό διότι κάποιες εισαγωγικές εταιρείες έχουν την δυνατότητα να διαμορφώνουν ανάλογα με τις φορολογικές περιστάσεις τις εργοστασιακές αξίες των μοντέλων τους, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλουν τους φόρους που πρέπει και να αυξάνουν περαιτέρω τα ήδη υψηλά περιθώρια κέρδους τους. Τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα φορολογούνται βάσει της αξίας του τιμολογίου που προσκομίζει ο έμπορος, ενώ η αξία τους μειώνεται ανάλογα με τα έτη που έχουν κυκλοφορήσει σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Τα καινούρια αυτοκίνητα κατά την εισαγωγή τους φορολογούνται βάσει της εργοστασιακής τους αξίας αλλά και του κυβισμού του κινητήρα με ποσοστό 5% έως 50% με επιπλέον τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, από το 2014 η φορολόγηση των καινούριων αλλά και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα απορρέει από την αξία λιανικής πώλησης του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο εισαγωγέας στο Τελωνείο με διατήρηση ωστόσο των συντελεστών που κυμαίνονται από 5% έως 50%. Το τέλος ταξινόμησης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα θα υπολογίζεται με βάση την αξία λιανικής πώλησης, συν την μείωση της τιμής τους λόγω παλαιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive