Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Επετειακά. Η Δικαίωσις των εξ 88 χρόνια μετά... Τόπος εκτελέσεως Αθώων το Γουδί.. Γράφει ο "ΙΑΣΩΝ"

1. Ιστορική ανασκόπησις
Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος είχε τελειώσει με την συνθηκολόγησι της Τουρκίας 17/30 Οκτώβριου 1918 και την γνωστή ανακωχή του Μουδρου, βάσει της οποίας η Γαλλία κατελάμβανε την Συρία, η Αγγλία την Μεσοποταμία την Παλαιστίνη τα κράτη της Αραβίας τον σιδηρόδρομο της Βαγδάτης και του Βατούμ και του Βακου.. Ενώ η Ελλάς μετά από δυο έτη  την  28 Ιουλιου 1920), υπέγραφε την συνθήκη Σεβρών που προϋπέθετε εξακολούθησι του πολέμου με την Άγκυρα και το κράτος των Νεότουρκων για να απόκτηση η Ελλάδα δια των όπλων τα προβλεπόμενα υπό της πολύ -διαφημισθείσης  συνθήκης.. Εν των μεταξύ έξι μήνες μετά την λήξι του πολέμου η Ελλάς με Πρωθυπουργό τον Ε. Βενιζέλο τη προσκλήσει των συμμάχων τον Μάιο του 1919 κατελάμβανε την Σμύρνη, όπου επέπρωτο να ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη καταστροφή της Ελλάδος...
τον Αύγουστο του 1922.
Ύστερα από τρεις χιλιετίες η Ελλάδα, θα εγκατέλειπε την πέραν του Αιγαίου πελάγους Πατρίδα, 2400 Ελληνικές πόλεις,  1.250.000 νεκρούς και  αμέτρητους πρόσφυγες.
Χιλιάδες πληγωμένες Ελληνίδες ατιμασμένες από τις ορδές των κανιβάλων του ένστολου τουρκικού συρφετού. «Δέκα και είκοσι και τριάκοντα πολλάκις ητίμαζον» αφηγείται ο Εφέσσου πατριάρχης…

2. Τα εξιλαστήρια θύματα  της εποχής. Γουδι τοπος θυσιας ΑΘΩΩΝ

Φάνηκε ότι ο επίλογος θα εγγράφετο στις 15 Νοεμβρίου 1922

Το λακωνικό ανακοινωθέν ήταν.
«Την 11 και 30 σήμερον εις το παρά το Γουδί χώρον εξετελέσθει η θανατική εκτέλεσις των εξ καταδικασθέντων υπό τού εκτάκτου επαναστατικού στρατοδικείου υπευθύνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ήτοι των πέντε πολιτικών, Π. Πρωτοπαπαδάκη, Δ. Γούναρη, Ν. Στράτου, Γ. Μπαλτατζά, Ν. Θεοτόκη ως και του αρχιστρατήγου της ήτας Γ. Χατζηανέστη…».
( Οι Ξενοφών Στρατηγος, ύ υποστράτηγος και Μιχαήλ Γούδας υποναυάρχος καθαιρέθησαν και καταδικάσθηκαν εις ισόβιο φυλάκισι.)

Λίγες ημέρες μετά τις 27/11/1922 η εφημερίς Κορεσπόνταν των Παρισίων συνόψιζε ως εξής:
«Καίτοι η Ελλάς αντιπροσωπεύεται από τον κο Βενιζέλο, ο ρόλος της υπήρξεν άσημος…Διότι. Πέντε πρώην υπουργοί και ο αρχιστράτηγος Χατζηανέστης ετουφεκίσθησαν είς τάς Αθήνας ,με μια αγριότητα ήτις υπενθυμίζει τα υπό του Ρώσικου μπολσεβικισμού χρησιμοποιηθέντα μέσα. Η δίκη των ήτο πραγματική διακωμώδησις της Δικαιοσύνης καταλήξασα εις θανατικήν εκτέλεσιν εκδικήσεως. … Η πολιτική την οποιαν ηκολούθησαν οι τουφεκισθέντες ήτο η ιδία πολιτική του Βενιζέλου, όστις δεν είχε παρά να είπη μιαν λέξιν δια να σώση τας κεφαλάς των..»

3. Οι πρωτεργάτες της θυσίας των αθώων..  

Σήμερα όλα τα γεγονότα ειναι γνωστά.
Ο Βενιζέλος είχε στείλει δυο τηλεγραφήματα στην Επαναστατική επιτροπή.
Το πρώτο ελεγε.
«Θα λαβητε μετ ολιγον τηλεγραφημα μου εν τω οποιω θα σας διαβιβαζω την επιυθυμια του Λορδου Κωρζον , όπως δοθη χαρις εις τον Γουναρην και τους στυνεργατες του.Μην λαβετε υπ οψιν την υπερ των καταδικων μεσολαβησι μου. Εκεινο το οποιο ενδιαφερει είναι η επισπευσις της εκτελεσεως αυτων.Απαντησατε κατοπιν , εκφραζοντες την λυπην σας διοτι η παρακλησις εφθασε πολυ αργα.>
Ελευθεριος Βενιζελος

Μετά από δυο ώρες ο Βενιζέλος έστελνε το κατωθι  ( δεύτερο ) τηλεγράφημα:

«Σημερον με επλησιασε ο Λορδος Κωρζον και μοι ετονισε την φρικαλεαν εντυπβωσιν η οποια θα εδημιουργειτο εις ολη την Ευρωπην αν η καταδιακστικη αποφασις τοτ Στρατοδικειου εκτελειτο..Καιτοι όπως γνωριζετε αποφευγω να επεμβω στις εσωτερικες υποθσεσις της χωρας είναι καθηκον μου να σας βεβαιωσω ότι η εντυπωσις θα είναι όπως πραγματι την παριστα ο Λορδος Κωρζον»

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ε Βενιζέλος επεσκέφθη τον λόρδο Κωρζον και του ανακοινώσε ότι η επαναστατική επιτροπή είχε λάβει το τηλεγράφημα του, μετά την εκτέλεσι των εξι.. Τότε ο Άγγλος Υπουργός Εξωτερικών του έδειξε το πρώτο τηλεγράφημα και του είπε

«Κε Βενιζελο λησμονήσατε όμως το τηλεγράφημα αυτό!!!»

Η υπηρεσία Πληροφοριών είχε αποκρυπτογραφήσει το πρώτο τηλεγράφημα του Βενιζέλου.

Ο Βενιζέλος , κάτωχρος και τραυλίζων απήλθε του γραφείου του Άγγλου Υπουργού χωρίς καν ο Υπουργός να τον χαιρετίσει ( Ιωαν Ιωαννιδη τόμος Β ΣΕΛΙς 825 ΚΩΝΣΤΑΝΤΝΟς ΙΒ, Αθήναι 1935) )

Ενώ ο  Θεόδωρος   Πάγκαλος   τον Φεβρουάριο του 1925 εδήλωσεν ενωπιον της  Βουλής.
«Ημείς υπήρξαμε οι εκτελεσταί της τραγικής εκείνης χειρονομίας και εμείς έχομε το δικαίωμα να διακηρύξωμεν ότι το χυθέν αίμα εχύθη αδίκως, εφ όσον ευρισκόμεθα προ μιας τοιαύτης καταστάσεως. Οι αντίπαλοι μας υπήρξαν ηθικοί και γενναίοι και είχαν το θάρρος να δώσουν λόγο των πράξεων των, ενώ ημείς προσπαθούμε να συγκαλύπτωμεν ευθύνας..»
  
4. Η αποκατάστασις της Αληθείας και της Δικαιοσύνης..

Ο  πραγματικός  όμως επίλογος ξεκίνησε να γράφεται με την αίτησι του Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκη εγγονού του Πέτρου Πρωτοπαδακη ενός των καταδικασθέντων και εκτελεσθέντος   και την εν συνεχεία  την πρωτόδικον αποφασι 1533/2009 του Ζ τμήματος του Αρείου Πάγου όπου εκρίθησαν αθώοι και οι οκτώ της δίκης του 1922, κατά πλειοψηφία, για τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.
Ενώ με την  1675/2010 αποφασι του Ζ΄Ποινικου τμήματος του Αρείου Πάγου η οποία συμπλήρωσε την προηγούμενη του ιδίου τμήματος ,ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ η καταδικαστική εις θάνατον απόφασις του εκτάκτου Επαναστατικού  Στρατοδικείου Αθηνών , βάσει της οποίας καταδικασθήσαν εις θάνατον οι Π. Πρωτοπαπαδάκης, Δ. Γούναρης, Ν. Στράτος, Γ. Μπαλτατζάς , Ν. Θεοτόκης ως και ο Γ. Χατζηανέστης
Η εν λόγω 1675/2010 απόφασις που ακύρωσε την καταδικαστική απόφασι έκρινε αθώους τους κατηγορημένους και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξι, κρίθηκε και αποφασίσθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, ενώ η απόφασις εξεδόθη την 20ην Οκτωβρίου 2010.( ολη η αποφασις τσο βιβλιο  , «Η Αθώωση των εξ και η ανατροπή της Ιστοριας» Εκδόσεις Γκοβοστη του Αντιεισαγγελέως Ν.Τσαγγά)

Έστω και τόσο καθυστερημένα η Δικαιοσύνη ακόλουθει την Ιστορία και αποκαθιστά την μνήμην των αθώων..
Ιασων

Σημειωσεις :

Α) Οι αδικως εκτελεσθεντες και μετα από 88 χρονια αθωωθεντες.

 Δημήτριος Γούναρης (Πάτρα 5 Ιανουαρίου 1867 - 15 Νοεμβρίου 1922 Γουδή) ήταν Πατρινός πολιτικός, αρχηγός του Λαϊκού κόμματος, κύριος εκπρόσωπος του αντιβενιζελισμού και τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. 
,
Νικόλαος Στράτος (1872 15 Νοεμβρίου 1922) ήταν πολιτικός, πολλές φορές υπουργός που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1922 για έξη ημέρες

Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (1860-1922) ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αρχικά είχε εργαστεί ως μηχανικός, αργότερα έγινε καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Άρχισε να πολιτεύεται το 1902, διετέλεσε υπουργός οικονομικών και επισιτισμού και αργότερα πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού Γούναρη.

Γεώργιος Μπαλτατζής (1868-1922). Είχε γίνει αρκετές φορές υπουργός. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή δικάστηκε στη «δίκη των έξι» ως ένας από τους υπαιτίους για την ήττα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού εξωτερικών, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε το 1922 στο Γουδή.
Νικόλαος Θεοτόκης (1878-1922). Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης, βουλευτής Κέρκυρας.Σπούδασε στην Αθήνα, στο Παρίσι και στο Βερολίνο ενώ διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο Χρημάτισε υπουργός δικαιοσύνης και στρατιωτικών.[2]
 Γεώργιος  Χατζηανέστης (1863-1922) ήταν Έλληνας αξιωματικός πυροβολικού, αντιστράτηγος, αρχηγός του ελληνικού στρατηγείου τηςΜικρασιατικής εκστρατείας από τον Μάιο του 1922 μέχρι τις 24 Αυγούστου 1922.

Β.) . Από το ημερολογιον του Αρχηγου του Αγγλικου Επιτελειου
«Ο Ουινστων Τσωρτσιλ και εγω ειμεθα με τον Βενιζελον σημερον το απογευμα ( 19 Μαρτιου 1920) Του εξεκαθαρισαμε ότι δεν θα βοηθησουμε τους Ελληνας ουτε με στρατιωτας ουτε με χρηματα ουτε εις την Θρακην ουτε εις την Σμυρνην, ..Του ειπα του κου Βενιζελου ότι παει να καταστρεψη τον τοπο του , ότι θα εμπη εις πολεμον με την Τουρκια και την Βουλγαρια και ότι η αιμμοραγια εις ανθρωπους και χρηματα θα ειαν αφορητος για την Ελλαδα.. ( σελις 46 η ιστορια του Εθνικου Διχασμου)

Γ) . Εισηγησις του Ελ. Βενιζελου στον Βασιλια Κωνσταντινο 11/24 Ιανουαριου 1915, σελις 374, Πολιτικη ιστορια της Νεωτερας Ελλαδος 1828-1964, ΤΡΙΤΟς Τομος
«..Η παραχώρησις της Καβάλας είναι βεβαίως θυσία οδυνηροτάτη, αισθάνομαι δε αίσθημα βαθυτάτου ψυχικού άλγους εισηγούμενος αυτήν.Αλλα δεν διστάζω να την προτείνω, ευθύς ως λάβω υπ’ όψιν τίνα εθνικά ανταλλάγματα πρόκειται να εξασφαλισθώσι δια της θυσίας ταύτης.Εχω το αίσθημα ότι οι παραχωρήσεις εν Μικρά Ασία , ων εισηγητής εγένετο ο σερ Εδουαρδ Γκρέυ, δύνανται , αν μάλιστα υποβληθώμεν εις θυσίαν προς την Βουλγαρίαν, να λάβωσι έκτασιν τοιαύτην, ωστε εις την εκ νικηφόρων πολέμων προελθούσαν διπλήν Ελλάδαν να προστεθή άλλη μια εξ’ ίσου μεγάλη..»

Δ) Ν.ΤΣΑΓΓΑΣ, 

Αντιεισαγγελεύς Αρείου Πάγου

«Μετά από 88 ακριβώς έτη υπήρξε πλήρης δικαίωση πλήρης αποκατάσταση της μνήμης των αδίκως καταδικασθέντων και αδίκως εκτελεσθέντων ΕΞ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive