Στη διάρκεια του προγράμματος της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ συναντήθηκε, χθες, με τον σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα υπεύθυνου για την Εθνική Ασφάλεια, Τζέιμς Τζόουνς.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι προκλήσεις της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ.
Συναντήθηκε επίσης με τον Elan Tausher, βοηθό υφυπουργό των Εξωτερικών υπεύθυνο στον έλεγχο των εξοπλισμών και της διεθνούς ασφάλειας. Αναπτύχθηκε η συμμετοχή της Βουλγαρίας στην νατοϊκή πυραυλική ασφάλειας καθώς και της πυρηνικής ασφάλειας. Τονίστηκε η αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω διάλογο στα θέματα αυτά, τόσο σε διμερές όσο και σε νατοϊκό επίπεδο.
Στην ημερήσια διάταξη συμπεριελήφθη και η συνάντησή του με τον Γερουσιαστή Richard Lugar, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών τους ήταν η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και τονίστηκε η σημασία του αγωγού Nabucco ο οποίος αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας.
Σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενθαρρύνει τη Βουλγαρία να εργαστούν σε μια συνεκτική στρατηγική για την πυραυλική άμυνα της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην νοτιοανατολική πλευρά, η οποία είναι πλησιέστερη στις απειλές της Μέσης Ανατολής.
Στη διάρκεια της επίσημη επίσκεψης του ο Βούλγαρος Υπουργός εγκαινίασε έκθεση για τη Διάσωση των Εβραίων της Βουλγαρίας η οποία πραγματοποιήθηκε στην υποδοχή της Βουλγαρικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος καθώς και της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στην έκθεση παραβρέθηκε και ο Bruce Pascal αντιπρόεδρος της , B'nai B'rith, ένας από τους μεγαλύτερου εβραϊκούς οργανισμούς των ΗΠΑ.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Ανάρτηση Από GREECE / PRESS / NEWS